Днес подготвих плънката за пусната, която ще тъпчем утре.
По 4-4,3 кг шол, плешка и флейки, съгласно рецептата. Флейки имаха ципи за махане, но плешката беше ужас. Накрая взех да ги деля с по малко месо и сложих изрезките да се сварят, ще изкарам месо за една супа.
След отделяне на месо за един тиган, ми останаха точно 11 кг. Сложих им на килограм по 8гр захар, 40гр сол, 4гр кимион (миналогодишната беше с 3 и ми е малко, а всичките 6 по рецептата ми се струват много), 4гр зелен и 2гр черен пипер. Ливнах към 400гр водка (евтина, не Абсолют като миналата година) и половин кило праз, от който около 400гр зелената част. Месене 10-15 минути и в хладилника.
Ако жената не забрави да накисне мехурите утре по обяд и ако не се откаже заради миризмата, утре е големият ден.
Добре се отразява.
Това ми дава надежда. Само че дали е проблем, че в единствения подходящ хладилник зрее сирене на 11 градуса? Не се притеснявам от температурата, а от разните млечно-кисели бактерии...