Преминаване към 100 литровка

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Re: Преминаване към 100 литровка

Мнениеот nikolay.illov » 26 Окт 2015, 19:06

Аз мисля, че Бат Мирьо къпе радиатора в казана ( по спомен от снимки някъде из форума), не го вее с Фентилатор.
Наздраве!
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Преминаване към 100 литровка

Мнениеот cervesa » 26 Окт 2015, 19:41

След теа фотки-от на бат Мирю бирата благородно се отказвам :o
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Преминаване към 100 литровка

Мнениеот mirix » 26 Окт 2015, 22:53

Правилно, къпя я и винаги съм я къпал. Радиатора подлежи на старателно измиване и изпарване. От днес имс малко тунинг за 6 лв.
IMG_20151026_123754.jpg
IMG_20151026_123757.jpg

За 16 лв. 14 м. медна тръба .... Че и с тунинг. Бай Темелко жаден ще ми дойдеш с вода ще те поя да знаеш :D
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Преминаване към 100 литровка

Мнениеот victoryvt » 27 Окт 2015, 09:34

Ти това да не мислиш да го топиш в пивната мъст ?
После как ще го чистиш ?
По-скоро - пивната мъст да премине по медната тръба, а радиатора да е в някаква вана на течаща студена вода да се облива.
Ще стане нещо като проточен охладител - Counterflow Chiller.

Между другото, това е добра идея за безводно охлаждане - пивната мъст преминава през пръбата на радиатора, а набор от много на брой малки 12 волтови вентилаторчета от комп. захранвания (примерно) обдухват целия радиатор и свалят температурата на пивната мъст без да се хаби студена вода от водопровода.
Е, ти с кладенеца не я мислиш, но ние дето сме на водомер ...
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Преминаване към 100 литровка

Мнениеот mirix » 27 Окт 2015, 12:03

Да Викторо ще го топя и до сега така съм го правил, дори с по малък радиатор и си охлажда 100 л. за 40-50 мин. Като го извадя и веднага го измивам ,няма никакъв проблем. Вече 2 години така си къпя.
Иначе с няколко вентилатора, или 1 голям от автомобил ще свърши хубава работа и от време на време да се пръска радиатора със студена вода. Въпроса с хигиенизирването обаче може да е по сложен от това да го измия външно.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Преминаване към 100 литровка

Мнениеот victoryvt » 27 Окт 2015, 13:55

100% вътре между ламаринките остава недоизмито и там се въдят бактерии.
После си заразяваш бирата с тях. Гледай поне като го натопиш да поври 5-10 мин. преди да пуснеш студената вода.
Отделно дето ламаринките са от алуминий и не е добре да се топят в гореща пивна мъст.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Преминаване към 100 литровка

Мнениеот cervesa » 27 Окт 2015, 16:16

А,аз досега се чудех откъде идва специфичния вкус на бирата ти :twisted:
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Преминаване към 100 литровка

Мнениеот mirix » 27 Окт 2015, 16:48

Алуминка нали ?
От 12.10.2012 си охлаждам все така
download/file.php?id=415&mode=view
С водоструйката излиза всичкио което се е набило.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Преминаване към 100 литровка

Мнениеот dani_94 » 28 Окт 2015, 09:26

И моят охладител е същият... От агрегат на хладилна стая Торго. За 15 минути прави пивна мъст 42-3 литра от 100 на 25 градуса.
dani_94
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 32
Регистриран на: 03 Апр 2014, 13:56

Re: Преминаване към 100 литровка

Мнениеот Dejmos » 28 Окт 2015, 10:59

Точно същата система за охлаждане обмислям от известно време. Горещата мъст да се изпомпва през такъв радиатор с въздушно охлаждане и евентуално пулверизиране с вода, и да се връща обратно в казана. Там да се утаи и да източвам само бистрото.

Но не намирам подходящ радиатор. Като се сетя, че преди година изхвърлих точно такъв през терасата, да го носят едни циганета на вторични... :cry:
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

ПредишнаСледваща

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

cron