Перфорирана ламарина

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Перфорирана ламарина

Мнениеот Mihail » 02 Юни 2015, 11:25

Здравейте колеги!
На скоро се сдобих с 3 кега от по 50л и започнах да ги преработвам към 3 съдова гравитачна ( за момента) система. В момента се опитвам да направя двойно дъно на майш съда/цедилна каца но срещнах проблем. Цената на перфорирана нераждаема ламарина с подходящи размери (мисля за 2,5мм отвор с 4мм междуцентрови разстояния) идва доста висока. Най-доброто което намерих беше лист 1мх2м с приблизително същите отвори за около 200лв. Обиколих доста места в София, но не успях да намеря добра алтернатива. Обмислям да закупя неперфориран лист и да го дупча сам, но това ще отнеме много време и свредла. Имате ли някакви препоръки? Също не съм сигурен за дебелината. Мислех за 0,8мм-1мм. Гледах в американските сайтове, но цената на доставката убива всичко детско в мен...

ПС: Дизайна, който обмислям и взаимстван от американските колеги- плосък лист перфорирана ламарина, разделен с панти за лесно вкарване в кега и централен отвор за тръба за извеждане на горещата пивна мъст. Под дъното ще има филтър (мисля за кожух от мека връзка или конфигурация с медни тръби). Загряването ще е на газ.
Благодаря предварително!

Поздрави,
Мишо
Mihail
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 26 Мар 2014, 16:15

Re: Перфорирана ламарина

Мнениеот victoryvt » 02 Юни 2015, 12:34

Ако под дъното има филтър ще се получи следното (вече съм го ял ...) - отначало тръгва силно да тече и след малко започва да намалява докато стане съвсем слабо.
Надуваш с уста наобратно и като избълбука през майша пак тръгва добре и така докато те изкара от нерви.
Причината според мен е че фините частици преминават през фалшивото дъно и се спират във филтъра като постепенно го задръстват.
Аз лично го махнах, и то имай пред вид че не беше от мека връзка, а от медни тръби с резки.
Моето лъжливо дъно също е на панти, но ламарината е доста дебела и е с големи отвори - 6мм (такава имаше на вторичните) и се наложи да добавим отгоре допълнително диск от неръждаема мрежа с око под 1мм.
Ваденето на дъното е голям проблем ако преди това не си изгребал триците :)
Аз не ги махам, а пълня съда с вода до горе, рзбърквам и тогава вадя дъното, а после източвам студената каша през друг кран с голям диаметър директно в канала (да ме прости ВИК :) ).
Освен това, ако си замислил да правиш RIMS с помпа , тествай си дебита на прецеждане по време на озахаряване да не остане после помпата на сухо.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Перфорирана ламарина

Мнениеот Mihail » 02 Юни 2015, 14:00

Това значи ли, че и без филтър става номера?
Как се справяш с частиците, които минават през двойното дъно? Филтърна торба след варене върши ли работа? Може би ирландски мъх на края на варенето? Имаш ли някаква филтрация на хмеловите утайки?
По принцип нямам намерение да го правя с RIMS, а евентуално да мина от 3 нива на 1 или 2 за удобство, но това в по-далечен план.

Извинявам се за многото въпроси :)
Mihail
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 26 Мар 2014, 16:15

Re: Перфорирана ламарина

Мнениеот victoryvt » 02 Юни 2015, 14:49

Много са да,
филтър е самия малц, тъй че отначало рециклираш малко и след това като тръгне бистро го пускаш да тече във варилния съд.
За торбата съм писал - тя е само за последната кофа с мътилката, другото го точиш от крана или го засмукваш с маркуч, или ползваш помпа.
Ирландския мъх помага, но основната работа я върши варенето и после охлаждането - и двете трябва да са "яки".
Туй то, другото е опит.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Перфорирана ламарина

Мнениеот cervesa » 02 Юни 2015, 20:08

Lauter.jpg


Ето нещо ,сглобено за 10 мин (от зор) иработещо ПЕРФЕКТНО!
Медна тръба,тетка,холендър с гайка с резбата на крана (3/4" в случая),нарези на тръбата с най-тънките карбофлексови дискове (около 1 мм).

Майш,лаутер и варка в един казан!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Перфорирана ламарина

Мнениеот 5th-hokage » 02 Юни 2015, 21:13

Понеже съм на същата фаза като колегата имам и аз няколко питанки.
1. Става ли с алуминии вместо с неръждавейка да е лъжливото дъно и ако не защо?
2. Ако е с много малки дупки (2мм) ще има ли същите проблеми описани от Виктор?
3. Ако има проблеми със запушване кое е по добре да се остави лъжливото дъно или медните тръби?
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Перфорирана ламарина

Мнениеот cervesa » 03 Юни 2015, 07:24

Ако има нарязани тръби,няма нужда от друго фалшиво дъно над тях!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Перфорирана ламарина

Мнениеот 5th-hokage » 03 Юни 2015, 09:10

А не се ли получава загар и не се ли затруднява бъркането ако е само с тръбите?
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Перфорирана ламарина

Мнениеот Mihail » 03 Юни 2015, 09:16

Това изглежда много по-лесно и евтино за изпълнение. Няма ли опасност обаче от загаряне на малца, тъй като ще се работи с директен огън? На каква температура правиш mash-in? Медната тръба легнала ли е на дъното? Има ли значение разположението на тръбата? От къде пускаш промивните води?
Знам, че питам много, но ми е супер мерак :) Благодаря предварително!
Mihail
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 26 Мар 2014, 16:15

Re: Перфорирана ламарина

Мнениеот victoryvt » 03 Юни 2015, 10:55

А ние с колегата cervesa кого сме питали ?
Пробвали сме и сами сме намерили оптимален вариант.
Загаря да, но само ако много пресилиш огъня. Освен това не забравяй че почти не се налага загряване - озахаряваш еднотемпературно на 64-68 гр. в зависимост от стила и след 45 мин. вдигаш до 72 или направо на 76 за маш-аут.
Загарянето е обикновено преди да мине озахаряването.
Аз имам бъркалка от двигател за чистачки на кола.
И още нещо - лъжливото дъно не спасява съвсем от загаряне ! Преди два месеца тъй я загорих, че едвам я изпихме. Проблема е пак в ниските температури - преди 60 гр.
Аз се опитах да пресъздам една стара техника за накисване на малца в студена вода от предната вечер и след това загряване до температурите на озахаряване.
И точно така я загорих. Под лъжливото дъно отначало има течност, да, но тя е бяла и съдържа много лепкави вещества, които иначе при температурите на озахаряване над 55 гр. се разпадат.
В моя случай точно те залепнаха и загоряха.
Същото става и ако се опиташ да достоплиш течността от майша с бързовар - преди 60 гр. залепва и загаря, над 60 - няма проблеми.
Ако загряването е достатъчно бавно и на широко - няма проблеми.
Тъй че, пробвайте и ще видите как е.
Няма само аз да пия загоряла бира :)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Следваща

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

cron