Гранд Шампион на Първия Национален Конкурс за Домашна Бира

Тук ще информираме всички относно предстоящи срещи, събития, конкурси, състезания, фестивали и т.н. на Асоциацията на домашните пивовари в БГ или форума.

Модератор: cervesa

Гранд Шампион на Първия Национален Конкурс за Домашна Бира

Мнениеот cervesa » 28 Юли 2013, 23:48

Колеги пивовари ,бих желал да споделя рецептата на Гранд Шампиона в Първя Национален Конкурс за Домашна Бира-27.07.2013 г..
Нека всеки, който желае и иска да направи подобна бира да опита и да се убеди ,че е възможно дори в домашни условия ,но с със страст, да се направи отлична бира.
Давам рецептурата в проценти за да може всеки според обема да си пресметне нужните количества.Всички материали са налични в магазина!:

Категория -Индия Пейл Ейл -IPA
Пизенски малц-92%
Мюнхен тип 2 -2%
Карапилз-6%
Single infusion @64*C
Boil-60 min
Hops-single: ......... 60"/60%-30"/20%-10"/20%- Citra ,Dry Hopping-...(количеството оставям неизвестно :)
Yeast:US 05
Ферментира при 18 *С.
Съжалявам за някои английски думи ,но не ги знам как са на български ,защото не съм ги учил във българско училище;), а съм се самообразовал в мрежата ,от американски източници.
Опитайте и
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Гранд Шампион на Първия Национален Конкурс за Домашна Би

Мнениеот victoryvt » 29 Юли 2013, 11:11

За неразбралите хмеловия график на колегата Гранд Шампион - пояснявам :
1. 60% от хмела е врял 60 мин.
2. 20% от хмела е врял 30 мин.
3. 20% от хмела е врял 10 мин.

Т.е. ако имаме 100гр. предвиден хмел , то 60гр. от него сме сложили при завирането, 20гр. сме сложили 30 мин. преди края и 20 гр. сме добавили 10 мин. преди края.

Dry hopping е т.н. сухо охмеляване, което представлява добавяне на порция хмел по време на ферментацията. Като тя е в някакъв тензух или чорапче от плат.
Тази порция не променя общата горчивина във вкуса, но добавя хмелов аромат в аромата на бирата.
Не трябва да се прекалява и с него, защото не за всеки стил е подходящо.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Гранд Шампион на Първия Национален Конкурс за Домашна Би

Мнениеот cervesa » 03 Авг 2013, 20:42

Нормално е сухото охмеляване да е след първичната ферментация (2-3 дни) ,последвано от прехвърляне на "зелената" бира в друг съд.
Наздраве1
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38


Назад към Срещи, конкурси, състезания на АДПБ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта