18 юни-демонстрация,колаборация,дегустация и т.н.
Публикувано на: 20 Юни 2016, 21:33
Отчет:
По предложения на Лъчезар Войнов,решихме да направим съвместна варка на Ламбик:от него поръчката на бленда от дрожди и бактерии на Wyeast,от мен терена.
Реших да го съчетаем и с демонстративно варене за начинаещи и по-малко напреднали домовари.
От цялата група имаше 3-ма ,абсолютно начинаещи,останалите със различен стаж във варенето (мултиплициращият ефект е осигурен,както винаги)
@Виктор-репортаж във вестници няма да има ,въпреки присъствието на двама медиатори,Лъчо и Свилен
Рецептата:
70% пилзнер малц
15% пшеничен малц
15% немалцована черногоровска пшеница
Озахаряване
Хидромодул 1:4
45*/20'-само пшениците
66*/40' пилзнера
72/5'
76* машаут
Екстрактивност и ефективност-според очакванията -повече от отлично !
Филтриране-без никакви проблеми-докато се преподаваше и обсъждаше.
Варка 70'
Хмел-Халертау бланк количество за 10 IBU.
OG 1,056
Заквасване със US-05
Планът е:след приключване на работата на Сахаромиците,т.е.следващата събота,бирата се мести в буре (секонд хенд от вино) исе заквасва със бленда WYEAST XL 3278 Belgian Lambic Blend,който включва Бретаномици,Лактобацили и педиококи.
Чакаме 9 месеца.(хвърляме резултата или го консумираме 10тината човека в Бг-то,които приемаме киселите бири
Името на бирата е Lambic Collaboric 2016
Наздраве,чиърз и санте!:)
По предложения на Лъчезар Войнов,решихме да направим съвместна варка на Ламбик:от него поръчката на бленда от дрожди и бактерии на Wyeast,от мен терена.
Реших да го съчетаем и с демонстративно варене за начинаещи и по-малко напреднали домовари.
От цялата група имаше 3-ма ,абсолютно начинаещи,останалите със различен стаж във варенето (мултиплициращият ефект е осигурен,както винаги)
@Виктор-репортаж във вестници няма да има ,въпреки присъствието на двама медиатори,Лъчо и Свилен
Рецептата:
70% пилзнер малц
15% пшеничен малц
15% немалцована черногоровска пшеница
Озахаряване
Хидромодул 1:4
45*/20'-само пшениците
66*/40' пилзнера
72/5'
76* машаут
Екстрактивност и ефективност-според очакванията -повече от отлично !
Филтриране-без никакви проблеми-докато се преподаваше и обсъждаше.
Варка 70'
Хмел-Халертау бланк количество за 10 IBU.
OG 1,056
Заквасване със US-05
Планът е:след приключване на работата на Сахаромиците,т.е.следващата събота,бирата се мести в буре (секонд хенд от вино) исе заквасва със бленда WYEAST XL 3278 Belgian Lambic Blend,който включва Бретаномици,Лактобацили и педиококи.
Чакаме 9 месеца.(хвърляме резултата или го консумираме 10тината човека в Бг-то,които приемаме киселите бири
Името на бирата е Lambic Collaboric 2016
Наздраве,чиърз и санте!:)