Основни разлики при приготовлението на ейл и лагер

Модератор: Martin

Re: Основни разлики при приготовлението на ейл и лагер

Мнениеот mirix » 03 Окт 2015, 22:52

mayosha и аз се каня да имам като воя хладилник с дупка. Тези дни ще ходя да го вземам от апартамент без ток. Не е бачкал 10 години , може и да не тръгне, но ще ми станат 2. Лично аз ще му направя дупката за крана. И там освен бира, при особени случаи може да се слага и мезе. :D
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Основни разлики при приготовлението на ейл и лагер

Мнениеот mayosha » 05 Окт 2015, 09:56

Лагерите не вървят съвсем по план, броя го за неуспешен опит. Все пак ще споделя историята им, тъй като човек трябва да се учи и от грешките на другите.

Започвам от стартерите – първия е с 10 г Brew Masters Pilsner - Erbsloh (за козловата), втория е с 11.5 г Saflager s-23 (за хелеса). Количеството е 1.1 л за всеки, началната плътност е 8%. Ферментираха 32 часа на стайна температура 25 ℃.
_DSC9047.jpg
30 часа по-късно, екстракта беше 4% (очаквах да е паднал повече). Както се вижда на снимките, s-23 са се утаили доста повече, същото беше и при същинската ферментация.
_DSC9210.jpg
Прибрах ги в хладника да се утаят и да си чакат реда за засяване.
_DSC9259.jpg

Когато стана време за засяване, стартерите се бяха утаили, изхвърлих течната част и използвах само мътилката (около 200 мл). Мъстта беше с температура 10 ℃. Оставих двата ферментатора в хладилника за две седмици при 8-10 ℃, вътрешната температура беше 9 ℃.
Две седмици по-късно, хелеса е стигнал до 7% (от начални 13.5%), а другата – 10% (от начални 13%). Изглеждат така:
_DSC9471.jpg

Извадих ги на стайна температура за ден-два (20 ℃). Хелеса не изглеждаше много активен, за сметка на другата, която започна да ферментира доста активно. За два дни хелеса стигна до 6.5%, мисля че нямаше да мръдне повече, затова откалих и я прибрах да лагерува. Другата вече трети ден видимо ферментира, надеждата ми за нея е да излезе ейл с лагерни дрожди :)

Изводите, които си направих:
1. Стартерите не се получиха много добре, но нямам обяснение защо. Следващия път бих ги направила с по-висока начална плътност – поне 10%.
2. На дрождите им е хладно на 9 ℃, може би им трябва повече време, а може би и повече дрожди.
3. Колкото и успешно да мине варката, при ферментацията тепърва има какво да се оплеска...

Все още имам надежда, че нещо от това ще става за пиене... :)
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Re: Основни разлики при приготовлението на ейл и лагер

Мнениеот victoryvt » 05 Окт 2015, 10:12

А защо стартерите ги ферментираш на ейлови температури , при това 25 гр. ?
Тия дрожди си искат техните температури - 12-15гр. даже и за стартер.
Иначе произвеждат неприятни аромати и кой знае дали този стартер помага в заквасването въобще.
Под 10 гр. ферментиране на лагерни дрожди изисква канско заквасване и пак върви мудно.
Освен това, може да им се помогне и с малко азотец - Фосфат Композе, или правене на протеинова пауза, но не прекалена.
За да не си бърникаш хладилника може да пробваш да ги завиваш тубите с изолация докато ферментират и така да им осигуриш вътре темп. малко над 10гр. за да върви добре.
Можеш и периодично да ги раздрусват да не лягат на дъното да мързелуват.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Основни разлики при приготовлението на ейл и лагер

Мнениеот mayosha » 05 Окт 2015, 11:46

Мислех, че стартерите се правят еднакво и за ейл и за лагер, може би не съм разбрала правилно. А и на моите лагерни температури никога нямаше да стартират... Избора ми е или 10 ℃ (в хладилника) или 20 ℃ (в хола :D), няма средно положение. Връщам се към ейловете, не съм дорасла още за лагери :/
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Предишна

Назад към Лагерни бири

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron