Светла бира със снежна вода

Модератор: Martin

Светла бира със снежна вода

Мнениеот victoryvt » 23 Дек 2012, 20:13

Отдавна чета относно необходимостта от мека вода за повечето светли бири - пилснерите например.
Дават се примери за различни градове и техните води (параметри за твърдост, пеха и т.н.) и знаейки моите такива - виждам че няма как без корекции по водата да направя истински пилснер.
Някой може да каже - е това с водата вече е прекалено, но истината е точно такава - светла бира се прави с мека вода.
Не случайно и името им - пилснери идва от чешкия град Пилзен, известен с много меката си вода.

Отитах да преваря водата си и съответно калциевата твърдост се намали, но пехато се вдигна от 7.4 на 8.5 до 9 почти.
Така подготвена водата пак не става за светла бира заради високото пеха.
Налага се да се ползва или кисел малц, или кисел майш, или киселинна пауза (35-40гр.).

Днес реших да пробвам с дъждовна вода или по-скоро със вода от сняг. Напълних един казан 40л със сняг, утъпках го да събере повече и след това се започна едно разтапяне ...
Пехато на снежната вода се оказа под 7, а именно 6.7-6.8.
Бях подготвил предварително в едно бурканче кисел майш, но там ударих на камък - пехато не беше паднало под 5.4 (а трябваше да е 3.5).
Как се прави кисел майш и/или кисел малц, ще пиша по-подробно в друга тема, но след като успея да постигна задоволителен резултат.

Размесих на 40 гр. и държах така 20 мин., вдигнах на 53 и така още 20 мин., сетне 66-67 за няма и час, йодната проба - добра , но въпреки това качих на 72 и задържах 20 мин, после 78 и промиване.
Варенето се случи за час и 45 мин. като постепенно доливах по малко, защото прецедих с повече вода.
Ефективността обаче излезе доста добра. Сега имам 12 л. на 12% от 2.2кг. зърно (2.1 малц и 100гр. царевичен грис за пяна)
Охмелих на 4 пъти така - 75мин.-11гр. Халертау с 7%
45 мин. 6 гр. Халертау 7%
15 мин. 11гр. Халертау 7%
5 мин. 6гр Жатец (Saaz) 3.2%

В момента охлаждам, ще прецедя и заквася със стартер от дрожди Нотингам. Ще ферментирам в по-хладна стая на около 16-17гр.
За цвета и вкуса ще докладвам по-късно.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Светла бира със снежна вода

Мнениеот toshkata » 27 Дек 2012, 11:48

Здравейте,
Моят първи опит за светла бира излезе общо взето успешен, но имам известни проблеми или по-скоро несъвършенства.
Първо, нека споделя как протече всичко :
озахаряването мина добре, спазвах паузите точно с разлика +- 1 гр., направи ми впечатление, че след размесването се появи бяла пяна и цялата течност беше бяла, а след протеиновата пауза стана по-прорачна и някак като боза цвят.
На озахаряването цвета пак се промени и взе вече да жълтее, прецеждането мина с големи проблеми, но аз си разбрах грешката - изливайки цялата тенджера в съда за прецеждане съм запушил дупчиците и после течеше едвам едвам.
По съвет на Виктор разбърках всичко добре и текна мътна, след това я върнах обратно и се избистри, но и после пак тръгна слабо.
Ще пробвам следващия път да сложа на дъното мрежа от тази за мухите (пак по съвет на Виктор)
Варенето също не мина без приключения :oops:
По едно време изкипя яко, залепна по котлона , абе ужас - накрая събрах около 10 л. на 11% захарност, охладих, прецедих , заредих ферментора , сложих дрождите и зачаках.
На сутринта имаше 3-4 пръста пяна и клапанът бълбукаше здраво.
сега вече е бутилирана и я чакам с нетърпение да узрее .

Обаче - цветът не е баш както се очаква за светла бира. Някак си кафенее и бозее.
Дали ме разбирате не знам, но аз очаквах по-скоро жълт цвят.
За вкуса е рано да докладвам, много хмелов ми се вижда докато я бутилирах.
А, забравих - нормално ли е да завършва на 3.5% захарност ?
toshkata
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 6
Регистриран на: 26 Ное 2012, 19:22

Re: Светла бира със снежна вода

Мнениеот victoryvt » 27 Дек 2012, 11:59

Здрасти Тошка,
Както и се уточнихме по телефона, явно водата ти е доста твърда. Затова и цветът не е жълт а кафенее.
Но имай пред вид че след отлежаването малко ще се избистри и изтънее.

За прецеждането - мрежата над дупките решава проблема перфектно, аз вече я пробвах !
Как не съм се сетил преди.

За следващия опит със светла бира опитай да си превариш водата и после да я подкиселиш.
Аз засега нямам успех с киселия майш, но ще опитам кисел малц да направя. Може и малко млечна киселина да използвам , има в аптеките.
Но и нека видим какво ще стане със снежната вода.

Дотогава - защо не пробваш една по-тъмна бира, можеш да си опечеш малц. Накисваш светлия (10-20% от общото кол.) в топла вода на 65гр. поддържаш във фурна така 2-3 часа, после като поеме водата и стане сладък - в тавичка печеш на 150гр. за 2 часа като разбъркваш през 15 мин.
Гледай да не залепва много че после зор с чистенето на тавата.
Тъмният малц вече е по-кисел и при озахаряването ще свали пехато още. Но с твърдата вода ще си имаш проблеми. Ще иска обработка - виж в темата дето съм отворил за водата.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Светла бира със снежна вода

Мнениеот toshkata » 27 Дек 2012, 12:02

Да, наистина като гледам колко остава по тенджерите, явно е твърда.
Тук й викат варовита, дали е същото ?
Ще пробвам и аз със снежна вода , а за тъмната вече го пека малца ;)
toshkata
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 6
Регистриран на: 26 Ное 2012, 19:22


Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron