Да не забравите коледната бира!

Модератор: Martin

Да не забравите коледната бира!

Мнениеот Hristo » 14 Май 2013, 15:53

Днес приключих с бутилирането на бирата за Коледа. След 31 дни ферментация - мой рекорд - бирата вече е в бутилки и съм си наложил да изчакам поне 4 месеца преди да отворя първата бутилка за проверка, а останалите да запазя за най-студените дни на зимата. Става дума за белгийски квадрупел с добавени овесени ядки (5% от малца), добавена 600 г тъмна кенди захар по време на ферментацията и подправки: кориандър, канела и карамфил. Екстрактът е 17,2 % след варенето (преди добавянето на захарта), алкохолът е около 10%. Ароматът е чудничък, вкусът отсега ми дава огромни надежди, само веднъж да се застуди...!
Наздраве!
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Re: Да не забравите коледната бира!

Мнениеот victoryvt » 14 Май 2013, 17:36

След 31 дена престой във ферменторите (надявам се два) има голяма вероятност дрождите да са се утаили до степен да нямаш живи дрожди да ти изферментират захарта в бутилките.
Не е лошо след една две седмици да ги провериш.
Ако си налял поне една пластмасова е лесно, ще видиш дали се вдървява.
Ако са само стъклени - ще се наложи отваряне и затваряне.
Иначе за вкуса ... а дано !

Та, ако действително няма приснаци за газиране - решението е лесно - ръсваш няколко прашинки дрожди от пакетче (обикновено за тази цел се ползват универсални - напр. S33 Fermentis)
Случвало ми се е миналата година с S04 - те са си и без това муднички в бутилките, за разлика от ферменторите.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Да не забравите коледната бира!

Мнениеот Hristo » 14 Май 2013, 22:18

Прав си. Имам само стъкло, може би ще стане с леко разклащане на бутилката проверката за газировка. Ще го мислим...
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Re: Да не забравите коледната бира!

Мнениеот ivan.karr » 16 Май 2013, 09:03

Поздравления! Дано стане както си я намислил! За доферментирането Виктор е прав - приготви си мая да заквасиш за газировка.
ivan.karr
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 26
Регистриран на: 04 Мар 2013, 21:15

Re: Да не забравите коледната бира!

Мнениеот daniel.trifonov » 11 Юни 2013, 10:52

Христо, ще дадеш ли пълната си рецепта? Колко и какви малцове и колко подправки в кой момент се добавят? Как протича озахаряването?
Аз намерих три различни рецепти за квадрупел и бих се доверил на нещо изпитано от наш човек ;-)
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Да не забравите коледната бира!

Мнениеот Hristo » 11 Юни 2013, 11:44

Ще ти дам рецептата, но имай предвид, че все още не съм опитал бирата и нямам идея какво се е получило 
Вода за озахаряване 13 литра, вода за промиване 10 литра.
Малц: 4,7 кг светъл, 170 г карамюних, 85 г меланоид, 170 г карафа, 220 г овесени ядки
При това положение достигнах абсолютния максимум на 18-литровата си тенджера - на косъм беше да прелее.
Озахаряване: първа пауза при 50 градуса за 20 мин, втора при 66 за 45 мин и трета при 72 за 15 минути. Изкарване при 76 градуса.
Варене 60 мин.
Хмел: 22 г Brewer’s Gold 7,1% (60 мин)
Подправки: кориандър 20 зрънца (55 мин), канела стик 10 г (45 мин), карамфил 9 г (30 мин)
След варенето екстрактът беше 17,2%
Мая Safale S04 11,5 г
24 часа след посаждането на дрождите 300 грама тъмна кенди захар на бучки директно във ферментора.
15 часа след първата доза захар - нови 300 грама, този път разтворени в 225мл вода.
Първична ферментация за 11 дни на балкона при температури около 22 градуса, вторична в мазето.
Бутилиране при остатъчен екстракт 2,7 %.
При бутилирането - 90 г кафява захар в 100 г вода.
Това е, наесен ще видим 
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Re: Да не забравите коледната бира!

Мнениеот daniel.trifonov » 11 Юни 2013, 11:50

Така като чета ми звучи супер ароматно. Скоро ще я пробвам :D

Много благодаря!
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Да не забравите коледната бира!

Мнениеот Hristo » 01 Сеп 2013, 21:10

Бирата беше дегустирана на 110-ия ден от бутилирането. Газировката - напълно нормална, но канелата идва малко в повече.
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Re: Да не забравите коледната бира!

Мнениеот daniel.trifonov » 02 Окт 2013, 13:53

Дойде моментът и аз да сваря моя коледна бира. За база ще ползвам тази рецепта.
Понеже този хмел го няма в магазина, с какъв е добре да се замести в тази рецепта или подобна на нея?
Насочил съм се към Northern brewer засега.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Да не забравите коледната бира!

Мнениеот Hristo » 02 Окт 2013, 18:38

Ето тук има една табличка за хмеловете: http://www.brew365.com/hop_substitution_chart.php
Да ти напомня - много внимавай с канелата. Съкрати количеството от моята рецепта не два, а дори три пъти!
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Следваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron