Червен ирландски ейл!

Модератор: Martin

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот Новагодин » 24 Юли 2016, 18:06

И аз направих първа варка. Сравнително успешна, ще се пие.
Малцове -
Pale Ale Malt (Светъл малц) - Вайерман Германия
CaraPils - malt (Кара-Пилс малц) Вайерман Германия
CARAAROMA® Карамелен малц
в съотношение 8:1:1
Общо 4.1кг.

хмелове:
MAGNUM - 30грама
SLADEK – 40грама

дрожди - 11гр Nottingham Ale

12.3л вода за озахаряване
15л вода за промиване (малко по-малко, отколкото трябва, защото така си мислех, че бирата ще стане по-силна)

Загрях водата до 50 градуса и сложих малца.
Протеинова пауза 15 мин. на 53гр. и вдигане до 62гр.
Задържане на 62гр. 10 мин. и вдигане до 67гр.
Задържане на 65 гр-67гр за 40 мин.
Вдигане до 75гр - 15 мин.

Йодна проба - ок.

Загряване до 78 гр, промиване. В началото тръгна много бавно, но после отпиши.

Замерванията със захаромер ги пропуснах, поне 2 дни преди варката ми изгоря хладилника и се опитвах да изстудявам мъст до 20 градуса, на водна баня от чешмата, но беше много топло, видях, че няма да мога, или много ще се протака, и не знам кога каква е била захарността. Вече съм с нов хладилник с фризер и няма да има такъв проблем за друг път.

Час и 20мин варене. Хмеловете 10мин след завиране и 10 мин преди края.
Към 50 грама мед в началото на охлаждането. Охлаждането стана бързо, със серпентина и вода от чешмата, до 28 градуса някъде. После дрождите. Тук още една грешка, сложих всичко в едно 19 литрово шише, сложих дрождите, но сигурно мъста беше към 18 литра и нямаше много празно място в шишето. Та помислих, клатих доста, и после отсипах 4-5 литра в друго шише да ферментира. Обаче после като гледах на водните клапани, в малкото шише почти не излизаха мехурчета, да не кажа изобщо, демек дрождите не са се разбили, а са останали повечето или всички в голямото шише, където ферментацията беше ок. Това в мазето, където температурата беше около 20 градуса.
Сложих по 4-5 грама захар за газировка и отново в мазето още седмица. Малко по-малко захар може би, но ме беше страх да не гръмнат шишетата. Днес стават две седмици и качих шишетата в хладилника. Не се стърпях и отворих едно. Уникален червеникаво кафеникав цвят. Доста е горчива, аз така го планувах, но за друг път ще е една идея по-малко. Струва ми се доста гъста. Чувствително повече от това, което се продава по магазините. Има светла утайка на дъното, това предполагам е нормално. И е доста силна. Мислех само да пробвам как е на вкус, а ето вече към 700 грама отидоха, на алкохол горе долу от литър и половина от тия бири в пластмасовите шишета, пия най-вече Шуменско, ме хваща толкова, колкото от тия 700гр. Доста силна е. Дано устискам още една две седмици, поне доколкото четох, ще й се подобрят още качествата като отлежи.
Новагодин
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 2
Регистриран на: 24 Юни 2016, 20:28

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот asenr » 25 Юли 2016, 16:21

Хехе, сериозна първа варка. Честито! Пускай втората, за да има повече за пиене и да остане от първата за отлежаване :)
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 191
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот MadButcher » 31 Май 2017, 18:36

Хайде и от мене привет с нещо по темата. Рецептата е взета от тук, само три седмици след бутилирането има перфектен вкус. Втора варка(първата някакъв светъл ейл, бутилирана на 11.05.17г. вече я изпих до половината, щото я смятам за дефектна, но тя колкото повече - свършва, толкова повече ми харесва) и колкото да съм сбъркал като новак: 14P, ABV 5.9 доста врътва главата. Бурна ферментация в началото щеше да издъни клапанчето ферментацията приключи някъде към 3 по захаромер. Жалкото е, че все още варя с по 2кг. малц и накрая бутилирам 8-9 литра и сега има малко над тридесетина бири общо(последната Weizen ). А снимката даже е малко замазана - перфектен червеникаво-кафяв цвят!
Изображение
Изображение
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот 5th-hokage » 31 Май 2017, 21:41

относно снимката -- явно всички обичаме да снимаме съседите :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот MadButcher » 02 Юни 2017, 18:44

5th-hokage написа:относно снимката -- явно всички обичаме да снимаме съседите :)

:D Ц! Няма я комшийката, дето излизаше само по праЖки на терасата, сори !
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот SDS » 23 Юли 2017, 21:17

Съвети за Irish red ale. За доза 20л.
Със caraarom или със cara red?
Със меланоиден или без?
Колко препечен малц?
Хмел в края на варката да има или не?
И ако се сетите нещо друго. :D
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот Martin » 24 Юли 2017, 08:50

carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Предишна

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron