Моят първи (не)успешен опит

Модератор: Martin

Re: Моят първи (не)успешен опит

Мнениеот victoryvt » 16 Окт 2015, 11:33

1 Кват за 15л. ще стигне, за 20 може да е малко.
2квата за 20 л. са много, за 30 л. са екстра.
Всичко зависи и от изолацията на стените на тенджерата - без или с някаква изолация, както и от околната температура.
Аз успешно си варя 100-120л. с общо 6 квата ел.мощност ( 2 бързовара по 2 квата + един нагревател 2квата в казана) но е изолиран добре казана.
Ако се мащабира 100-120 десет пъти - то за всеки 10л. ще трябват по 600 вата мощност - за 20л : 1.2квата.
Най-простият регулатор е да се включат няколко бързовара през ключ за фурна от старите с 4 позиции :
напр. два бързовара с мощност 1 и 1.5кв
1. двата бързовара последователно (мощността е около 600вата)
2. само малкия (мощност 1 кв.)
3. само големия (мощност 1.5кв)
4. двата паралелно (мощност 2.5квата)

Така при първоначалното подгряване ще може да се действа на пълна мощност 2.5 квата и след като наближи завирането да се намали на 1.5 и после при нужда на 1кват, а при по-студено време - пак на 1.5 квата.
На 600 вата ще е ако пивната мъст е малко на обем, но силна на екстракт - примерно за IPA, Barley Wine и др.
Както и за пшенични бири - там има опасност от загаряне заради протеините на пшеницата.

Ако е още по-малък съда - двата бързовара може да са по 1 кват, тогава мощностите са 500 вата, 1 кват и 2 квата
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Моят първи (не)успешен опит

Мнениеот knasfas » 16 Окт 2015, 19:26

Благодаря ви за отговорите.
Това с двата бързовара и ключа звучи наистина добре, но аз съм толкова скаран с г-н Ток, че най-много да създам някоя новина с нелеп инцидент, завършил с фатален край :lol: Относно газта, тук имам един котлон тип туристически, ама от едно време. Реотана му е с диаметър около една педя, но май няма да му стигнат силичките?
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Моят първи (не)успешен опит

Мнениеот SDS » 17 Окт 2015, 11:37

При варенето изпилзвай и двете и котлона и бързовара и пак ще стане. При мен котлона е на газ но слагам и бързовар да помогне да заври по бързо.

Иcкам да ви помоля да качвате рецепти там където е дадения стил бира. Има си място за стаут за ирландски за пилс за вайцен и т.н. Всеки отвар една тема и пише само в нея за всяко нещо си има отделна тема. Като търсиш нещо да го намериш по лесно.
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Моят първи (не)успешен опит

Мнениеот Dejmos » 18 Окт 2015, 08:22

С киловат и половина варих 33 литра в бидон. Завря бавно и вреше мудно, но се свари. Като понамаля малко обема, стана почти добре. Но не го препоръчвам, изпарява се по-малко вода от очакванто (от онова практическо "правило" - "губиш литър вода на кило малц при варенето").
В някои магазини за електроника може да се намери регулатор на мощност. 3кВт регулатор и 3кВт нагревател и готово.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Моят първи (не)успешен опит

Мнениеот knasfas » 18 Окт 2015, 20:58

Здравейте,
вече опитах първата си бира, като мнението ми за нея е.... :think:
Отворих пластмасовото шишенце, като преди това го изстудих. Когато отвъртях капачката се чу "съссс", но беше много слабо газирана. Не знам сега, самата капачка ли не е задържала, или просто още й е рано. Другите бутилки още се газират, но не знам до кога да ги оставя. Бирата освен това е страшно горчива, не знам дали съм прекалил мноого с хмела или се дължи на факта, че се изпариха 2 литра повече от предвиденото, или пък се дължи на факта, че изпуснах температурата при озахарявамето и са се отделили танини. Горчивината се усеща най-накрая, направо си е афтър тейст.
Поздрави
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Моят първи (не)успешен опит

Мнениеот mirix » 18 Окт 2015, 23:40

knasfas този танин дали е от чепките на малца или?
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Моят първи (не)успешен опит

Мнениеот mayosha » 19 Окт 2015, 09:36

@knasfas: газировката може да отнеме 2-3 седмици, не бързай да ги прибираш в хладилника. А горчивината, ако е от хмела, ще намалее с времето.

@mirix: от люспите на малца. Танини се отделят при висока температура на промиване или при високо pH, което пък се получава при по-продължително промиване.
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Re: Моят първи (не)успешен опит

Мнениеот knasfas » 23 Окт 2015, 20:42

Здравейте,
след първата проба на първата ми варка бях доста разочарован, но днес вече гледам доста по-оптимистично на нещата. Бирата беше бутилирана на 12 октомври и днес я преместих окончателно в хладилника, като веднага отворих една. Продължава да е доста по-горчива от търсеното, все пак доста по-добре от пробата преди 6 дни. Ето какво представлява в момента пивото:

123.jpg


На мен като напълно начинаещ вида на пивото ми харесва.
Междувременно вчера бутилирах пивото от втората варка. Вкуса му ми допадна доста повече и нямам търпение да се газира и да го опитам.
Благодаря на всички за оказаната помощ и дадените съвети до момента :)
Последна промяна victoryvt на 24 Окт 2015, 12:01, променена общо 1 път
Причина: Не е добра практика да се показва домашна бира в брандирани чаши. Можете просто да я обърнете да не се вижда надписа.
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Моят първи (не)успешен опит

Мнениеот mirix » 23 Окт 2015, 21:03

mayosha аз си мисля че нивото на горчивина от танините на малца е пренебрежително малко в сравнение с горчивината на хмела.
knasfas пяната изглежда добре, остави да отлежи още и горчивинат аще спадне. ще се отворят други малцови аромати. И за 2 дена преди да консумираш в хладилника.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Предишна

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron