Поредната първа варка

Модератор: Martin

Поредната първа варка

Мнениеот Kixo » 08 Яну 2017, 12:48

Здравейте,

Преди няколко дена направих първата си варка. Всичко мина добре или поне така ми се струва, но в последствие възникна един проблем (може би).

Използвах дрожди Safbrew S-33, на чиято опаковка пише, че оптималната температура за ферментация е между 15-20 C. Мъстта беше оставена на стайна температура от 17 C точно, сравнително тъмно без пряка слънчева светлина. 12 часа след поставянето на дрождите нещата изглеждаха добре, със сигурност нещо се случваше във ферментатора. Но сега (48 часа от поставянето на дрождите) имам чувството, че те са намалели, поне съдейки по пяната и мехурчетата на повърхността. Понеже не знаех какво да правя, днес на собствена глава ги преместих на по-топло и по-тъмно да видя дали ще им се отрази.

Така изглеждат в момента:
Изображение
Изображение
Kixo
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 08 Яну 2017, 12:42

Re: Поредната първа варка

Мнениеот nikolay.illov » 08 Яну 2017, 16:58

Здравей :)
Бурната ферментация е приключила вероятно! Щом казваш, че е имало активност в началото.
Не и се притеснявай! Изчакай поне седем дни да мине и тихата ф-ция и след това действай по установения ред. Ще споделиш ли малко дании: Начална плътност, дрождите директно ли наръси или са предварително рехидратирани..
Наздраве!
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Поредната първа варка

Мнениеот bojo » 08 Яну 2017, 17:14

Много чиста ми се струва тубата, няма характерният пръстен от ферментацията. На дъното не се вижда утайка от дрожди.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Поредната първа варка

Мнениеот Kixo » 09 Яну 2017, 01:22

Директно наръсих дрождите. А иначе за утайката има някаква разлика в плътността, не знам доколко се вижда на снимките. 3-4 пръста под повърхността е по-бистра мъста, а след нея има нещо като втора пяна и започва друга по-гъста част.

Може ли да добавя още дрожди, защото имам чувството, че предните са мъртви? Те вече 2 дни стоят в едно пликче, не знам колко са стерилни.
Kixo
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 08 Яну 2017, 12:42

Re: Поредната първа варка

Мнениеот asenr » 12 Яну 2017, 15:09

За да провериш дали върви ферментация, трябва да премериш екстракта. Ако намалява в сравнение с предишния ден, значи всичко е наред. Само с чувства няма да стане.
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 191
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Поредната първа варка

Мнениеот nikolay.illov » 12 Яну 2017, 18:57

Как върви колега? Някакво развитие има ли?
Наздраве!
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Поредната първа варка

Мнениеот Kixo » 17 Яну 2017, 23:37

Преди малко разлях бирата по шишетата и добавих захар и още малко дрожди за вторична ферментация.

Още преди няколко дена добавих много малко захар към ферментатора да видя дали всъщност дрождите са живи. В рамките на 1-2 дена след добавянето на захарта се активизираха, след което пак утихнаха, така че предполагам, че всичко е било наред и просто бурната ферментация е минала. Някой по-компетентен да каже дали съм си направил правилния извод :)

Друго, което ми направи впечатление е, че където се появи пяна по повърхността, точно под нея се избистря течността. Каквото и да значи това :?

Иначе за премерване на екстракта, нямам с какво. Другата част от оборудването на следващата заплата.
Kixo
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 08 Яну 2017, 12:42

Re: Поредната първа варка

Мнениеот ultrashock » 18 Яну 2017, 10:04

Мисля, че добавянето на захар не е много добра идея, тъй като ферментатора трябва да седи затворен до края на ферментацията, за да не се допусне навлизане на кислород.
Бурната ферментация продължава различно, според различните видове дрожди. Например за предните варки използвах Нотингам и бурната ферментация започваше след 12 часа и приключи след след 72 (горе долу), при последната използвах Lalemand BRY-97 и ферментацията започна горе долу след 24 часа (варих в неделя) и днес сутринта продължаваше, т.е. повече от 72 часа, на температура около 18 градуса.
Нека по-компетентните колеги да изкажат мнение.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Поредната първа варка

Мнениеот ALL_ON » 18 Яну 2017, 10:34

Освен от щама дрожди зависи според мен и от това дали са били просто наръсени сухи, дали са рехидратирани, дали им е правено стартер или дали са от утайка от предна варка (тук важно колко утайка се слага и колко време е минало от отделянето на утайката и как е съхранявана). Ето давам пример за стаута, който в момента ферментира у нас използвах утайка на дрожди Нотингам от предна варка. Направих нещо като министартер докато движа другите процеси. В резултат на това ферментацията стартира почти веднага, а на втория час вече клапана забълбука. За по-малко от 48 часа приключи бурната ферментация и клапана утихна. В момента ферментация все още има, но тя е затихваща. Всичко това при външна температура 17 гр. Ако беше по-топло, дори по-бързо могат да приключат :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София


Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron