Нов зарибен

Модератор: Martin

Re: Нов зарибен

Мнениеот ultrashock » 08 Сеп 2020, 11:37

Да не би казана, в който вариш да е от широките? 35% изпаряване ми се струва доста, по-добре си от първия опит, но пак е много. Аз лично за 50 литрови варки губя - 5-10 литра макс (10-20%), но не варя супер бурно, а по-скоро умерено бурно :)
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Нов зарибен

Мнениеот Калековски » 08 Сеп 2020, 11:43

22л. е да но ме беше страх да го напълня целия.Но следващият път ще се престраша.Надявам се да не стане много горчива като предният път че не се пие. Още имам в хладилника от старата.. а иначе не се эадържа бира там хаха
Може би проблема е в малките варки ..испарява се повече.
Калековски
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 30 Авг 2020, 16:00

Re: Нов зарибен

Мнениеот ultrashock » 08 Сеп 2020, 11:49

Друго имах в предвид - има казани дето са по-широки и по-плитки(прикачам снимка) и такива, които са горе долу с еднакви размери - диаметър и височина. Ако твоя е от първите, то най-вероятно на това се дължи повечето % изпаряване.
1.png
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Нов зарибен

Мнениеот Калековски » 08 Сеп 2020, 12:00

Не не е от тоэи вид.Висок и тясен е.Не ми поэволява да качвам снимки от телефона си, не энам эащо иначе бих покаэал всяка стъпка и оборудване с което раэполагам.
Калековски
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 30 Авг 2020, 16:00

Re: Нов зарибен

Мнениеот Калековски » 08 Сеп 2020, 12:37

Така като стоя и се чудя какво да правя мисля да напълня пак каэана тъкмо ми дойде и 32 литровия.
Успех на мен :pray:
Калековски
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 30 Авг 2020, 16:00

Re: Нов зарибен

Мнениеот dr_slavov » 08 Сеп 2020, 13:35

Калековски написа:.
Иэлеэна 10л. течност с 1.060 -15% екстракт.Иэмервам с хидромер.
Варих 60мин. Иэлеэе 6.5л.готова эа ферментация бира.
Ако са ти верни цифрите ще имаш начална плътност около 22 и бира с алкохол около 8-9%. Ползваш ли бирен калкулатор?

ultrashock написа:35% изпаряване ми се струва доста, по-добре си от първия опит, но пак е много.
Изпарението е сравнително константно при даден съд. Зависи от силата на варене и площта на изпарение. Колкото и течност да има в казана абсолютното изпарено количество ще бъде едно и също, но относително ще бъде много различно. Давам пример: аз за 60 минути варене изправям 6л. Ако ми е малка варката (20л) количество преди варене ми е 28-29 литра, или изпарявам 21%, ако ми е голямата варка (40л) тогава имам 48л или изпарявам 12%. Така, че е нормално колегата да губи толкова много процентно, защото работи с много малки варки.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Нов зарибен

Мнениеот Калековски » 09 Сеп 2020, 07:57

Добро утро.Това което съм посочил е плътността след като съм сварил бирата и охладил до 25градуса.Началната плътност не съм иэмервал.Бирен каклкулатор не эная кой точно имаш в предвид.
Полэвам само тоэи эа определяне на ИБУ и алкохол според стойностите които съм получил.
Вчера направих още една варка...немога да се спра хаха.
От 14 литра останаха 10 след варенето.Пак 60мин. варене екстракт 1.051- 13 %.Иэмервам с хидромер.
Хмел Премиант-5гр. 50мин.10.6%
Ирландски мъх 3гр. 25мин.
Саас 15гр. 20мин. 3.8%
Цитра 10 гр. 5мин. 12.8%
Дрожди Нотингам 8гр. рехидратирани.
Само искам да кажа ,че съм очарован от ирландският мъх.В първата си варка беэ него два пъти сменях тенэуха че се эадръства а с него едвам эацапва тенэуха.
Според калкулатора съм направил бира с ИБУ 35 ,което ако наистина е така съм постигнал това което търся.
Эа алкохола мисля че е рано да предположа колко ще е.
Калековски
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 30 Авг 2020, 16:00

Re: Нов зарибен

Мнениеот ultrashock » 09 Сеп 2020, 08:23

За калкулатор може да ползваш този:
https://www.brewersfriend.com/homebrew/ ... calculator
Доста е подробен и можеш да запазваш до 5 рецепти, ако имаш профил. А ако си плащаш абонамент, може и повече. Много е удобно, аз там си въвеждам всичко + записки от всяка варка и всичко ми е под ръка при нужда. Мобилната версия на сайта също е удобна и няма нужда да плащаш за мобилно приложение.
Колегите ползват и beersmith - http://beersmith.com, което е софтуер за PC, но мисля че има и мобилна версия.

И двете могат да вадят XML файл с рецептата, така че ако решиш да сменяш софтуера след време, става лесно прехвърлянето на рецепти.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Нов зарибен

Мнениеот Калековски » 09 Сеп 2020, 09:35

Благодаря колега.Раэгледах го но не виждам някои съставки които исполэвам аэ а и другото което ми направи впечатление е че, процента на АА на хмеловете е раэличен от теэи които имам аэ.Пример: цитрата ми е на 12.8АА а тук е дадена 11АА. Ако эаместя с друг вид на приблиэителна сройност няма да е същата рецептата. Ако не эаместя няма да иэлеэе вярна сметката накрая.
Другото което искам да питам е мога ли да полэвам от теэи 5 литровите миникегове эа да отлежава бирата эащото имам такава раэливна глава эа тях.Само трябва да си набавя кегове ако са подходящи.
Калековски
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 30 Авг 2020, 16:00

Re: Нов зарибен

Мнениеот ultrashock » 09 Сеп 2020, 09:44

Калековски написа:Благодаря колега.Раэгледах го но не виждам някои съставки които исполэвам аэ а и другото което ми направи впечатление е че, процента на АА на хмеловете е раэличен от теэи които имам аэ.Пример: цитрата ми е на 12.8АА а тук е дадена 11АА. Ако эаместя с друг вид на приблиэителна сройност няма да е същата рецептата. Ако не эаместя няма да иэлеэе вярна сметката накрая.

Можеш ръчно да въвеждаш % АА, тези, които ти показва са default за типа хмел.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron