Страница 1 от 3

Нов зарибен

МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2020, 15:38
от Калековски
Здравеите, преди да направя първата си варка изчетох може би целият форум и искам да благодаря за подробните обяснения относно това начинание.И ето ме в деиствие...не зная какъв вид бира направих .Моля да ми помогнете с съвети за напред защото мисля да се заемам сериозно следжащият път.
1,5кг. Пале еил
0,45кг.Пилсенер
0.05кг.Карапилс
Озахаряване с 6л. вода на 67 градуса за 45 мин.
72 градуса за 15мин. и йодна проба изглеждаше супер.
78 градуса за 15мин. и маш аут.
Промих малца с 8л. вода на 78 градуса.
Добих 10л. течност.
Варих 90мин.
Хмел Премиант и Халертау x 5гр.-80мин.
Сааз и Фугглес x 10гр.20мин.
Излезна 5л.след варенето.Екстракт 1.070 или 17%. След това охладих до към 25 градуса за около 35, 40 мин изчаках още около час да се утаи всичко и право в ферментатора.Дрожди Нотингам 6 или 7 гр.с 80мл.вода ги рехидратирах за около 20 мин и ги налях вътре.Ферментацията мина на 18 градуса плус минус 1.
И така на следващия ден имаше признаци на ферментация ,2 дни по късно вреше..една седмица и предцедих бистрото в друг стерилен съд.
Екстракт 1.020 или 5.2%.Измервам с хидромер от саита то всичко ми е от сайта.
Газирах с 7гр.на литър захар растворена в 90мл. вряща вода и бутилирах.
3 дни стояха бутилките на стаина температура около 24 градуса и ги преместих в хладилника.
Имам снимки на всяко деиствие но не зная все още как да ги кача тук .
Използвах калкулаторите от саита които всички препоръчвате и по него излезе че направих бира с алкохол 6.67% и ИБУ 82.2. :o Същтите калкулатори исползвах преди да започна и трябваше да се получи бира с 4.7% алкохол и ИБУ 38.Това означава че някаде съм сбъркал. :think:
Моля даите ми съвет как по точно мога да достигна йеланото ИБУ и алкохолен процент и отова че за 7 дни екстрактът спадна до 5,2% от 17% дали трябваше да изчакам още да падне или не е проблем това.
Но като цяло поне цжета го докарах горе долу ,на аромат е приятна но пък не се пие от горчивина хаха добре че пробвах с малко количество.
Мисля втората варка да е около 20л.така че моля помогнете ми за да не се изложа ...отново :text-thankyoublue:

Re: Нов зарибен

МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2020, 16:50
от dr_slavov
Поздравления за първата бира. Няма излагане, като цяло добре с времето и опита ще се справяш още по-добре.
За да си изясниш нещата ще започна отзад напред. Получил си висок алкохол, защото си има висок начален екстракт. А си получил висок екстракт, защото си изпарил твърде много течност при варенето. Нормално е да се изпари до към 25%, но при теб е 50%. Трябва до коригираш силата на варене или ако съдовете ти позволяват да промиваш с повече вода за да можеш да компенсираш изпарението. Също така като за начало намали времето на варене, 60 мин са абсолютно достатъчни.
Горчивината се е вдигнала толкова много поради същата причина, изпарил си много и съответно горчивите вещества са в по-малък обем.
И последно, това вече е детайл, но все пак. Започни с по-проста схема на охмеляване, 1-2 хмела. Няма никакъв смисъл да слагаш в началото горчива порция от Премиант и Халертау. А след това на 20 мин други два хмела и двата ароматични.
За следващия път използвай Премиант за 60мин като с него си докараш горчивината такава каквато искаш да бъде. След това Халертау или Сааз за 3 мин по 1,5 -2 гр/л. Ако искаш по-ароматна може да добавиш още 1-2 грама след като спреш варенето.

Re: Нов зарибен

МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2020, 16:51
от ultrashock
1. Прекалено много загуби по време на варене - от 10 на 5 литра, това са 50% загуби, от там ти идва високата начална плътност. Явно си прекалил - прекалено бурно.
2. За горчивината - не си посочил кой хмел с кокъв % алфа киселини е бил, за да можем да го сметнем. Според мен пак е от значение свръх загубата по време на варене и затова е станала по горчива.

Никога не съм правил толкова малка варка и не затова не съм на 100% сигурен, но като цяло при по малките обеми съм чувал за по големи загуби по време на варене.

Re: Нов зарибен

МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2020, 16:55
от ultrashock
Щом мнението ми съвпада с докторското, значи съм много близо до истината :)

Re: Нов зарибен

МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2020, 19:24
от Калековски
Благодаря жи за бързите отговори.Направих такава малка варка защото не исках да хвърля 20 л. материал ако нищо не се получи,но понейе чета цхе жсеки вари 80 , 90 мин.за това реших да варя и аз толкова.Ще ви послушам и следващият път ще варя по кратко с по голяма варка трябва да се получи ако не пак и пак няма на зад :D

Re: Нов зарибен

МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2020, 19:30
от Калековски
Ще пробжам както казжате с по малко хмел премианта на 60мин. само два хмела.
Премиант 10.6 80мин.
Халертау 3.8 80мин.
Сааз 3.8 20мин.
Фугглес 4.7 20мин.
Извинявам се че не посочих процентите по рано колега.
Сега имам и цитра на 12.6 мисля следващият път да ползвам както казахте само два хмела и цитрата да е единият ,чета много добри отзиви за този вид хмел.

Re: Нов зарибен

МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2020, 19:34
от Калековски
Благодарение на др. славов си изясних че всичко зависи от началният екстракт...и както казваш с практиката ще си поставя мерилото :text-thankyoublue:

Re: Нов зарибен

МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2020, 19:49
от Калековски
А тази краина плътност от 5.2 добре ли е или трябва да изчаквам да падне още има ли някаква норма така да го кажа.
и другият ми въпрос след като бутилирам коя е подходящата температура да отлежава бирата защото стайната ми е 24 но четох някаде че не било добре да отлежава на висока температура.Мога да регулирам температурата понеже имам стая която не се изполвзва а имам климатик там така че няма да жаля няколко киловата нали целта оправдава средствата :D
Поздрави.

Re: Нов зарибен

МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2020, 13:23
от dr_slavov
С какво мериш крайната плътност? Ако е с рефтрактометър трябва да се прави корекция.
Колко ще падне крайната плътност зависи от метода на майшуване, вида на дрождите, температура на ферментация и т.н. Ако в продължение на 24 се задържи на едно ниво, значи няма да падне повече.
След газиране на бирата, кето става на стайна температура, е добре да се съхранява на студено (хладилник).

Моля, да се опиташ да пишеш по-грамотно и с пунктуация. Направо се губя между грешки и изречения без начало и край.

Re: Нов зарибен

МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2020, 11:26
от Калековски
Направих вторият си опит.
С 2.1кг. малц.
2кг. Пале ейл.
0.1 кг.Кара хел.
Эагрях 6 л. вода до 72 градуса и потопих малца след което температурата спадна до 67градуса и така эадържах 45 мин.
После вдигнах на 72 градуса эа 15 мин.и след това на 78 гр. эа 10 мин.
Маш аут и промиване с 8л. вода на 78 гр.
Иэлеэна 10л. течност с 1.060 -15% екстракт.Иэмервам с хидромер.
Варих 60мин.
50мин. 15гр. фугглес-4.7%
25мин. ирландски мъх 3гр.
10мин. 10гр. цитра -12.8%
Охладих эа 15-20мин. до 25гр. след което предцедих в туба от минерална вода.Иэлеэе 6.5л.готова эа ферментация бира.
7гр. нотингам дрожди рехидратирани эа 20 мин. в хладка вода. На 12тият час клапана бълбука стабилно.
Тоэи път може и да имам сполука... надявам се.