Страница 1 от 5

Wit bier

МнениеПубликувано на: 20 Юни 2014, 18:23
от ameba13
2014-06-20 16.59.42.jpg
2014-06-20 16.58.58.jpg


Една лесна рецепта за белгийска вит бира. Характеризира се с мътност, която я прави да изглежда по-светла (бяла). Леко кисела, балансирана с малцовата сладост, с аромат на кориандър и цитрус. Добре газирана. Пие се студена (5-6 градуса). Може да се доабви резен лимон в чашата.
Идеална за летните горещини.

Матриал:
жито 50%
пилзнер малц 50% (при нужда 2%-6% кисел малц)

хмел:
магнум 14АА - 60 мин
ИБУ ~ 20

Пресен дзест от 2-3 портокала/10Л пивна мъст (на ренде се орендва само оранжевото от портокала)
4г кориандър/ 10Л пивна мъст
и двете се слагат в края на варката.

Озахаряването включва 25 минути протеинова пауза на 55градуса заради житото, след което кой както си знае. По възможност се търси по плътен вкус, така че търсим по-високи температури на озахаряване.
Дрожди - WB 06 при температура на ферментация 18-22 градуса според възможностите. В този стил банан и дъвка не са задължителни.
Наздраве!

Re: Wit bier

МнениеПубликувано на: 13 Юни 2015, 11:34
от Foreigner
Ицо, кориандъра на зърна ли го добави или счукан/смлян? И още едно питане - колко захар на литър използва за газировката? Поздрави!

Re: Wit bier

МнениеПубликувано на: 15 Юни 2015, 15:55
от daniel.trifonov
Изглежда чудесно. :clap:
Само да добавя, че кориандъра може да има много различен аромат от партида до партида, така че може да си вземете няколко пакетчета от различни производители и да експериментирате.

Re: Wit bier

МнениеПубликувано на: 20 Юни 2015, 13:50
от ameba13
@foreigner

кориандъра го счуквам, колкото да се понатроши, и го поставям в малка торбичка за по-лесно отделяне. По принцип дава повече аромат ако се счука по-финно и ако не се поставя в торбичка - тогава трябва да се намали количеството. Също, както е отбелязал колегата преди мен, от кориандър до кориандър разликата може да е огромна в интензивността на аромата. Зависи колко е стар, как е съхраняван и от какъв произход е. Отделно нашите производители обичат при пакетирането на подправките да добавят есенция.

4г на 10Л е добра отправна точка - след това опитът ще покаже. Ако е прекалено слаб може да се добави и на по-късен етап. Слага се 10-15 минути преди края на варенето и се отделя преди заквасването.

Цитрусът най-добре да е основно от портокал. Аз лично винаги слагам и кора от мандарина или лайм или каквото имам под ръка - е така за разкош!

И последно - не е задължително да се ползва жито, макар белгийците да го ползват, става още по-добре с пшеничен малц.
Ключовото е да се нагласи pH-то с кисел малц или друга киселина!

Газировката не е по-различна от на останалите бири - около 7г на литър захар.

Re: Wit bier

МнениеПубликувано на: 29 Юли 2015, 13:18
от Foreigner
Wit2.jpg


Ицо, жив да си! Наистина идеална бира за жегите. Ще повторя с удоволствие варката.
Наздраве!

Re: Wit bier

МнениеПубликувано на: 07 Дек 2015, 19:31
от Bozho
Здравейте, първият ми пост идва след съсипана варка на Wit.
Използвах 50% Пилзнер и 50% Пшенични флейкове. Всичко вървеше добре докато не стигнах до промиването, което изобщо не се случи. Успях да направя първоначалното протичане около 1-2 литра и след това спря да тече. Нищо не помогна. Предполагам за тази пропорция ще ми трябват допълнително оризови люспи или нещо подобно за филтриране. Не успях да намеря такива, та въпросът ми е - какво жито трябва да използвам? Грухана пшеница или някакво друго и дали има някакви особености при промиване.

Re: Wit bier

МнениеПубликувано на: 07 Дек 2015, 20:55
от rajev
Купуваш пшеничен малц от онлайн магазина и няма да имаш проблем.Аз съм правил и вайцен и дункелвайцен без да имам проблеми в нито един момент.

Re: Wit bier

МнениеПубликувано на: 08 Дек 2015, 11:22
от Bozho
Иска ми се да е класически Wit. С пшеничния малц не става ли просто вайцен с портокал и кориандър?

Re: Wit bier

МнениеПубликувано на: 08 Дек 2015, 11:55
от victoryvt
Относно промиването няма никакво значение дали ще е вътре пшеничен малц или немалцована пшеница или ръжен малц или ръж.
Пшеницата и ръжта НЯМАТ люспи като ечемика и затова затрудняват прецеждането.
Затова и в рецептите за пшенична бира винаги има до 50% ечемичен малц, който да осигури поне малко люспи.
Другият подход е да се добавят люспи от ориз (понеже не променят вкуса).
Затлачването при промиването може да се дължи на много фактори, но когато голям процент от зърното е без люспи - очевидно тече тегаво.
Ето няколко практически съвета за по-лесно прецеждане :
1. Правете протеинова пауза на около 50-55 гр. като размесването даже да е на 38гр. и постепенно да се достигне до 52 и т.н.
2. Маш-аут да не е над 76гр. защото започва коагулация на белтъците и съвсем спира прецеждането.
3. По време на прецеждането може да се помага с бъркане малко над дъното (ако е лъжливо дъно) или там нейде близо до филтриращия слой.
4. При съвсем бавно прецеждане е по-добре да се спре, да се долее вода, да се разбърка до дъното и да се рециркулира малко докато пак тръгне бистро.
5. Ако и това не помогне много - бъркайте до дъно и колкото и да е мътно си довършете прецеждането, тъй като лаутертюна ви няма да е топъл безкрайно време и нещата ще се влошат.
6. Направете си още един лаутертюн, да става паралелно прецеждане.

А прецеждали ли сте майш с тиква ?
:angry-screaming:

Re: Wit bier

МнениеПубликувано на: 08 Дек 2015, 22:50
от Yaskata
Ето какво ми липсва на моите експерименти!
Обаче тези оризови люспи ми звучат доста екзотично като за нашия пазар. От къде може да се закупи подобно нещо?