Страница 3 от 5

Re: Wit bier

МнениеПубликувано на: 23 Фев 2016, 21:53
от dandilov
Ароматите в пшеничните бири се продуцират от дрождите при ферментацията, а не от начина на озахаряване.
За предимно карамфилен профил, температурата на ферментация трябва да бъде между 15 и 17 градуса, но ферментацията ще продължи малко по-дълго време.
За балансиран профил "карамфил - банан" - температура на ферментация между 18 и 21 градуса.
За предимно банан и дъвка - температура на ферментация между 22 и 25 градуса.
Става въпрос за температурата на ферментиращата мъст, а не околната!

Успех!

Re: Wit bier

МнениеПубликувано на: 23 Фев 2016, 22:49
от Yaskata
Благодаря :) това е доста полезно!
и последно - колко време да врат карамфила и портокаловите кори??

Re: Wit bier

МнениеПубликувано на: 23 Фев 2016, 23:35
от dandilov
Не знам колко трябва да се варят, но имай в предвид, че портокалите (а също и повечето плодове в магазинната мрежа) ги пръскат с пестициди, за да не се развалят бързо! Вчера даже гледах едни испански портокали в мрежичка и на етиката на мрежичката изрично пишеше да не се използват портокаловите кори за хранителни цели, понеже съдържат опасни химикали. Испанците си го бяха написали, а за гръцките портокали дори не искам да си помислям с какво са ги малтретирали (третирали де...). Така, че ти си решавай какво да слагаш в бирата... ;) :!:

Re: Wit bier

МнениеПубликувано на: 26 Фев 2016, 18:52
от Yaskata
E**си!!
и това легално!
ми спретнах една варка, портокалите ги изкиснах предварително, казват че (част) от химикалите се отделяли.

Re: Wit bier

МнениеПубликувано на: 27 Май 2016, 09:40
от asenr
Вчера свaрих един Wit, като вместо портокалови кори сложих Mandarina Bavaria. Не е същото, но ще даде някакъв цитрусов аромат, пък ще видим след месец колко е подходящ. Заплеснах се обаче да меся хляб с WB-06 и забравих да сложа кориандъра. Как мислите, ако го сложа във ферментатора като за сухо охмеляване, дали ще стане?

Re: Wit bier

МнениеПубликувано на: 27 Май 2016, 15:36
от dr_slavov
Скоро правих Wit и кориандъра само го счуках в хаванче, но след това го варих 5 мин. Ако го смелиш финно би трябвало да пусне аромат и като сухо охмеляване.
Чай също е вариянт.

Относно пестицидите. Използвах портокали купени от биомагазин. Увериха ме, че не са обработвани с нищо. И наистина още на втория ден започнаха да загниват, та се наложи да ги обеля и да прибера корите във фризера докато дойде време за варене. Цената е солена, около 6-7лв/кг, но за 20л варка са достатъчни 2 портокала.

Re: Wit bier

МнениеПубликувано на: 27 Май 2016, 17:33
от Isihast
Може би малко наивен впрос :? , но от скоро се занимавам с домашни бирени експерименти и не още не съм изчел целия форум за да се информирам.
Предната събота 21.05 сварих първата пшенична бира и ферментацията вече позатихна, но клапанът още бълбука от време на време, явно още не е приключила напълно. Следващите два дни няма да съм в София съответно ще мога да бутилирам най-рано в неделя вечер. Има ли вероятност да вкисне? Температурата около ферментатора е 21-22градуса, но не вярвам да се качи над 23-24.

Re: Wit bier

МнениеПубликувано на: 27 Май 2016, 18:41
от cervesa
Няма страшно.Ако е със ВБ 06,ще стане супер!

Re: Wit bier

МнениеПубликувано на: 27 Май 2016, 23:25
от Isihast
Такива ползвах, даже май попрекалих с количеството :)
Благодаря за бързия отговор!

Re: Wit bier

МнениеПубликувано на: 30 Май 2016, 13:56
от asenr
Сложих смлян кориандър във ферментатора и след минутка се вдигна такава пяна, че няколко литра отидоха на пода. Докато донеса нещо да пресипвам обаче, всичко беше утихнало. Дано е останал малко кориандър и вътре :) Ама какъв аромат има тази Мандарина Бавария... ммм... от сега се вижда, че няма да има нужда да търся портокалови кори за следващата варка.