Страница 2 от 3

Re: Пшеничен опит

МнениеПубликувано на: 10 Дек 2015, 00:36
от knasfas
Извинявам се за което :) Използвах дрожди Safbrew WB 06.

Re: Пшеничен опит

МнениеПубликувано на: 10 Дек 2015, 00:50
от Foreigner
При първия си опит за вайцен използвах тези дрожди - Brew Masters Wheet – Erbsloh и не бях никак доволен от резултата. По-скоро обаче сигурно аз съм оплескал нещо. После използвах Safale WB-06 за рецептата на Ицо за белгийска вит бира:

[url]
viewtopic.php?f=25&t=2784[/url]

и нещата се получиха без грешка. С 2 думи - повторението е майка на знанието. Успех нататък!

Re: Пшеничен опит

МнениеПубликувано на: 10 Дек 2015, 02:08
от knasfas
Ще повторим със сигурност и е доста вероятно да е по тази рецепта, тъй като ми допада идеята с кората от портокал и кориандъра. Въпросът е, че май ще се наложи или да си купя по-голяма тенджера, нещо за което в момента нямам излишни средства :D или да варя в две тенджери едновременно. Няма значение с желание всичко се постига :mrgreen:
Благодаря на всички, които се включиха в темата и помогнаха да намеря отговорите на въпросите, които имах.

Re: Пшеничен опит

МнениеПубликувано на: 10 Дек 2015, 13:41
от Yaskata
Малко да върна назад и да споделя относно сипването на преварена вода.
На мен идеята също не ми допада, затова последния път (исках да получа бира с ABV 5%) направих друго:

- за промиването приготвих повече вода и промивах докато екстрактът в казана не стана 10 Р
- след варенето екстрактът беше 12 Р и спокойно си заквасих

не се сещам за по-добро решение за случая, но нека и други да кажат

Re: Пшеничен опит

МнениеПубликувано на: 10 Дек 2015, 17:43
от svetlo
В много рецепти за бира има доливане на вода, но специално за английските ейлове някъде бях чел (може и тук, не съм сигурен), че не трябва да се добавя вода след края на варенето. Затова ако на мен ми трябва, доливам кипяща вода в кипящия казан не по-късно от 15 мин преди края.

Re: Пшеничен опит

МнениеПубликувано на: 10 Дек 2015, 17:53
от knasfas
Ами има логика най-добре да бъде, ако се предвиди повече вода за промиването, но в моя случай май една кана уж от литър ме врътна и ми развали сметките. Все пак крайният резултат доста ми допадна и със сигурност ще повторя подобна рецепта.

Re: Пшеничен опит

МнениеПубликувано на: 10 Дек 2015, 18:33
от victoryvt
Промиването трябва да спре когато от чучура тече под 2% Плато. Бай Кунце го е обяснил защо, ама не си спомням.
Нещо беше свързано с горчивите танини от люспите май ...
Тъй че не може до безкрай да се промива.

Re: Пшеничен опит

МнениеПубликувано на: 10 Дек 2015, 19:31
от SDS
Аз я разредих до 1.070 защото 1.082 си е направо вино а и стила който искам да направя си е до 1.075
20151210_115850.jpg

:D
Извинявайте, че така е качена снимката, смартфона ги върти на където си поиска.

Re: Пшеничен опит

МнениеПубликувано на: 10 Дек 2015, 21:58
от Yaskata
2% !?
за това май ще трябва доста повече вода от 1-4 (стандартното за промиване)

Re: Пшеничен опит

МнениеПубликувано на: 11 Дек 2015, 08:58
от bojo
По-бавно промиване, на повече порции промивната вода, леко разбъркване на горните слоеве в лаутертюна и сме в нормите. При повече вода ще извадим всичката захар, но ще имаме повече литри накрая с по-малка плътност. Ако търсим по-слаби бирички - добре, но в противния случай имаме преразход на енергия за варене.