Страница 2 от 3

Re: моята първа успешна weizen бира

МнениеПубликувано на: 06 Юли 2016, 21:53
от martinmgm
Бузи2 ;) всяка бира при мен след ферментатора се прелива в друг съд (тенджерата за варене, дезинфекцирана). На дъното на тенджерата слагам превареният захарнен сироп с там колкото захар на литър съм го преценил. Направо горещ го оставям на дъното. След това пускам тръбичката от ферментатора на дъното на тенджерата и той разбърква сиропа с бирата докато се прелива. След това бутилирам от тенджерата. Никога не съм имал проблеми с различна бира в бутилките. Да, малко е играчка да вкараш друг съд при бутилирането, но пък избягваш проблеми с различна бира в бутилките. Другия плюс е, че все пак правиш някакво откаляване от утайката във ферментаора. Аз повече от 1мм утайка не съм имал след отлежаване в бутилките, и бирата винаги е почти с лагерна бистрота. Все пак говоря за ейл, а при вайцена е задължително да има малко повечко утайка, но аз лично не съм и почитател дори и при този стил бира. Винаги можеш да сложиш малко от утайката във ферментатора в съда от който ще бутилираш, но задължително утайкта трябва да се разбърка за да се разпредели равномерно в бутилките.

Re: моята първа успешна weizen бира

МнениеПубликувано на: 13 Юли 2016, 07:11
от asenr
И аз така бутилирам. До момента имам два вайцена с по 75% пшеничен малц и един вит с 50%. И трите станаха с бистротата на ейловете ми и еднакво газирани, и в повечето случаи така си ги и пия, без да ги размътвам :)

Re: моята първа успешна weizen бира

МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2016, 14:14
от killday
Здравей ChinoMoreno,
Тъй като съм почитател на вайс стила, реших да се пробвам с рецептата, която си направил. Това ще е първата ми варка и затова намалих и малко количеството. Искам да докарам около 10 -15л. готов материал. Ще съм благодарен на съвети и насоки.
Ето й сурвините:

2.1 kg. Wheat Malt pale (Пшеничен светъл малц) Вайерман Германия
0.9 kg Pale Ale Malt (Светъл малц) - Гърция
11 gr. Safbrew WB-06 насипни
10-15 gr. Български горчив хмел NUGGET (Нъгет) - 2015
9 л. за озахаряване
12 л. за промиване

Озахаряване по графика които си дал.
Варене малко повече от час - 70-75 мин.

Re: моята първа успешна weizen бира

МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2016, 14:24
от Martin
75% пшеничен малц, ще имаш проблеми при прецеждането. На колегата рецептата е 50/50

Re: моята първа успешна weizen бира

МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2016, 14:34
от ALL_ON
Бих ти препоръчал да замениш Пейл ейла с Пилзнерски малц. Освен това съотношението е добре да е 50 на 50 % с Пшеничния. Ако се придържаме към стила е добре хмела да бъде само един за горчивина, благороден (например само Халертау, като се стремиш да постигнеш ИБУ под 20, 15-16 е добре).

Re: моята първа успешна weizen бира

МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2016, 14:59
от Martin
Ооо да, сега видях количеството хмел... толкова хмел даже за ESB или IPA може да е в повечко за толкова малц... 50гр Нъгет на 10ина литра бира е 150 ИБУ :shock:
5 до максумум 7 грама Нъгет за 10ина литра вайс! А щом си почитател на стила, придържай се към него. Без ароматичен хмел. 15-17 ИБУ. Значи смятай си 0.5гр на литър бира от Нъгета 60мин варене.

Re: моята първа успешна weizen бира

МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2016, 15:48
от killday
Да извинявам се за хмеловете, объркал съм нещо. :oops: Значи 1гр на литър, което значи 10-15гр. Нъгет. И без Перлата.
Веднага ще коригирам предишния пост.
А за съотношението доколкото четох и по другите източници за вайс стила си го дават до 70%.
Тъй като харесвам по пшеничния вкус реших да е 70/30.
Знам че ще е проблем с прецеждането.

Re: моята първа успешна weizen бира

МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2016, 15:53
от Martin
Много е 1гр на литър, Нъгета е с над 11% аа, ще отиде към 25-30 ИБУ. Сложи 0,5гр на литър.

Re: моята първа успешна weizen бира

МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2016, 16:10
от killday
OK разбрах за хмела.
А какво количество захар за газирането ще препоръчате

Re: моята първа успешна weizen бира

МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2016, 21:01
от KpaTyH
6-7 гр./литър