Re: моята първа успешна weizen бира
Публикувано на: 06 Юли 2016, 21:53
Бузи2 всяка бира при мен след ферментатора се прелива в друг съд (тенджерата за варене, дезинфекцирана). На дъното на тенджерата слагам превареният захарнен сироп с там колкото захар на литър съм го преценил. Направо горещ го оставям на дъното. След това пускам тръбичката от ферментатора на дъното на тенджерата и той разбърква сиропа с бирата докато се прелива. След това бутилирам от тенджерата. Никога не съм имал проблеми с различна бира в бутилките. Да, малко е играчка да вкараш друг съд при бутилирането, но пък избягваш проблеми с различна бира в бутилките. Другия плюс е, че все пак правиш някакво откаляване от утайката във ферментаора. Аз повече от 1мм утайка не съм имал след отлежаване в бутилките, и бирата винаги е почти с лагерна бистрота. Все пак говоря за ейл, а при вайцена е задължително да има малко повечко утайка, но аз лично не съм и почитател дори и при този стил бира. Винаги можеш да сложиш малко от утайката във ферментатора в съда от който ще бутилираш, но задължително утайкта трябва да се разбърка за да се разпредели равномерно в бутилките.