Страница 1 от 2

Първа варка

МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2020, 17:00
от d0niy
Здравейте домашни пивовари. Предстои ми първата варка и реших да е в стил пушен Вайс. Бихте ли споделили мнението си по отношение на пропорциите малц, които ще варя. Притеснява ме да не стане прекалено опушена.
Chateau Pilsen Malt 1.1 кг
Chateau Wheat Blanc Malt 1.1 кг
Chateau Wheat Munich Malt 1.1 кг
Chateau Smoked Malt 1.1 кг
Хмел Hallertauer Mittelfruh 60 гр
Дрожди WB-06

Благодаря предварително!

Re: Първа варка

МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2020, 08:23
от MadButcher
Странна рецепта... Тоя пшеничен Мюних не е ли много ? Предполагам, след като си решил, че ще правиш пушен вайс, обичаш пушени бири. На мене с 90% процента пушено пак ми е малко. Имаш и като общо количество 50% пшеничен малц, не ти знам с каква система работиш, но помисили за прецеждането. Според мене да си направиш една пауза на 55 градуса за 10-15 мин, че да нямаш кахъри.

Re: Първа варка

МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2020, 20:00
от d0niy
Ами нямам идея какво ще се получи, но ще се разбере след 3 седмици. Днес я сварих като направих следните паузи :
- 55 градуса - 15 минути
- 67 градуса - 45 минути
- 72 градуса - 15 минути
- 78 градуса - 15 минути
Йодната проба беше ок и преминах към промиване. Мина без проблеми.
Вода за озахазяване - 12 литра
Вода промиване - 16 литра
Количество бирена мъст след варене - 20 литра
Захарност на майша - 18
Захарност на промивка - 6
Захарност след варене - 11
Като изчислявам ефективността си (захарност след варене*литри пивна мъст/кг използван малц), получавам 45%, което говори че някъде съм сбъркал, но къде ли?

Re: Първа варка

МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2020, 10:22
от ultrashock
Не си посочил колко литра си получил накрая?

Re: Първа варка

МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2020, 10:57
от d0niy
След варене 20 литра на 11 Плато

Re: Първа варка

МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2020, 11:09
от ultrashock
d0niy написа:След варене 20 литра на 11 Плато

Моите сметки показват 64,10% ефективност:
1.png
(10.4 KiB) 13900 пъти

Re: Първа варка

МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2020, 10:18
от MadButcher
Верната ефективност е дал Чочо., т.е. около 65% и по калкулатор на https://www.brewersfriend.com/brewhouse-efficiency/. Схемата за майшуване на вайс обаче не е тази, поне според баварците https://homebrewers-bg.org/recipes/%d0% ... weissbier/

Re: Първа варка

МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2020, 10:26
от d0niy
По тази сметка нещата не изглеждат толкова зле.
Ето как протича и ферментацията. Засега не върви като по учебник.
Предварително хидратирах дрождите WB - 06 в 150 мл вода на 25 гр за 15 мин. Образува се каймак около 1 сантиметър и ги изсипах във ферментора. 48 часа по - късно все още нямаше признаци за ферментация - нито балончета излизат от въздушния клапан, нито се е образувала пяна. Снощи - 72 часа след посяване ситуацията беше същата. Измерих захарността и учудващо закова на 5 Плато. Реших да отворя ферментора и да разбъркам за 2 3 минутки и да ги оставя докато не мине седмица и тогава ще премеря пак. Исках да прикача снимка на " парцалите" , които се бяха образували,но пише че файла е невалиден и не мога . Околна температура 25 градуса.

Re: Първа варка

МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2020, 10:49
от ultrashock
Понякога минава по тайнствено, но не се притеснявай, важното е да мериш захарността и ако два поредни дни не мърда, значи и приключила.
На мен ми се е случвало много пъти - най вече заради капака на ферментатора, който от време на време на уплътнява добре.
Няма нужда да бъркаш изобщо във ферментатора, приеми, че след като свариш нататък всеки момент в контакт с бирата е възможност за зараза или окисление.

Re: Първа варка

МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2020, 10:18
от MadButcher
d0niy написа: Реших да отворя ферментора и да разбъркам за 2 3 минутки и да ги оставя докато не мине седмица и тогава ще премеря пак. Исках да прикача снимка на " парцалите" , които се бяха образували,но пише че файла е невалиден и не мога .

Това с разъбркването е страшна глупост, дано да няма последствия. 5Р нали не по рефкратомер без корекция?