Страница 1 от 2

American IPA

МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2014, 18:25
от Kiril_Miloshev
Днес сварихме втората серия АIPA по рецепта от бирената книга :)
При първата извря 10 литра и стана доста силна, та този път решихме да сложим повече вода при промиването.
Рецептата по която работихме е следната:
4.33кг. Пейл Малц
0.19кг Карапилз
0.1кг КараАрома
50гр. Симкое
25гр. Цитра
US05 дрожди

В началото направихме белтъчна пауза за 15минути, но температурата не падна под 62градуса.
Следва озахаряване за 30 минути на около 63-4 градуса.
Вдигане на 72 градуса за 10 минути.
Тука се оказа че йодната проба е неуспешна и оставихме още 10 минути на 72 градуса.
За наша изненада отново неуспешна йодна проба.
Още 5 минути на 72 градуса и вече йодната проба излезна.
Тук е въпроса, дали това може да се дължи на използвания малц от първата варка (месец от мелянето)?
Промихме при 76-78 градуса с 19литра вода като промиването беше доста-бавно (30 минути някъде)
Следва варене за 70минути, като на 10-тата се добавя Симкото, а на 60-тата Цитрата.
Охлаждане, филтриране през филтърна торба.
Тук измерихме начална захарност и резултата беше странен - 7.3% по Брикс (с рефрактомер)
Възможно ли е поради отдавнашното смелване на малца да е тази ниска захарност?

Сега бирата е във ферменторите и чакаме да видим как ще се развият нещата :)

Re: American IPA

МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2014, 19:02
от cervesa
7% екстракт може да е"Амброзио" (от Кауфланд:)))) ейл,но никога IPA!!!Водата ви е дошла твърде много.

Re: American IPA

МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2014, 19:15
от Kiril_Miloshev
Общо 33литра вода сме сложили на 4.6кг малц.
14 за озахаряване и 19 за промиване.
Накрая се получи около 20литра бира във ферменторите

Re: American IPA

МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2014, 11:46
от cervesa
Сложили сте около 6 л вповече вода: 1:3 за озахаряване и 1:4 за промиване би следвало да е ,ако търсите 12 % екстракт.Но при този стил AIPA,трябва да бъде над 15%!!!!

Re: American IPA

МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2014, 12:41
от Kiril_Miloshev
Аз ли нещо грешно смятам?
4.6кг малц по 3 е 13.8л вода
4.6 х 7 = 32.2
Тоест сме сложили 0.8 литра повече.

Re: American IPA

МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2014, 12:47
от victoryvt
Няма грешка във водата ако е за 12% екстракт : 4.6 по 7 = 32.2
Има грешка ако е за ИПА.
Но 7.3 е прекалено малко за нормална бира, още по-малко за ИПА.
Нещо някъде има голяма основна грешка - най-вероятно малцът далеч не е бил 4.6 кг.
Вие теглихте ли го преди варката или изчислявахте колко е останал ?
Ще погледна после колко точно съм ви пратил, но не знам колко сте похарчили преди това.
Кога точно и как измерихте 7.3 с рефрактомера ? Дали не е било от чучура на лаутертюна ?
И още нещо - ако се остави пивната мъст да се охлажда сама дълго време, тя се фракционира и най-отгоре остава с ниска плътност, а най-долу с висока. Ако вземеш една капка от най-горния слой е възможно да си взел 7.3 , а надолу да е и 15-16.
Аз затова меря постоянно по време на варката - първо от майша при озахаряването, после от първите капки от лаутертюна, следва постоянно следене какво изтича от чучура му - екстракта постепенно пада и следва да се събира до 2% акое за бира с 12% екстракт, меря и по време на вренето за да се информирам как върви сгъстяването и да съм сигурен че ще получа търсената плътност, накрая за записване на т.н. начална плътност меря от самия ферментатор след като съм го раздрусал здраво за аериране.
Състоянието на вече смлян малц се влошава с времето, но не се отразява кой зане колко на екстракта. Освен ако сте го овлажнили до степен да тежи 4.6кг. а в действителност да е бил 3.8 примерно.
Я проверете сега по време на ферментацията колко показва рефрактомера :)
Да не се окаже над 7 ... или 8 :)

Re: American IPA

МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2014, 12:58
от Kiril_Miloshev
Да, възможно е грешно да сме мерили.
Мерих след варенето, докато се филтрираше за втори път.
По-късно ще измеря от ферментора.
Малца го теглихме преди варенето и не е стоял на влажно.

Благодаря за съветите :)

Едит:
Сега премерих пак и показа 5.2 градуса по брикс. Явно безалкохолна бира сме направили :shock:
Иначе има пяна и бълбука

Re: American IPA

МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2014, 17:27
от Kiril_Miloshev
Днес вече рефрактомера показва 4%.
Смятах с разни софтуери и излиза към 2.7% об. алкохол.
Вкуса е като светлото пиво от едно време. Сега остава едно сухо охмеляване да му организираме за по-благ аромат :dance:

Re: American IPA

МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2014, 18:31
от Kiril_Miloshev
Накрая стана ясно защо бирата стана с толкова ниска плътност. Оказа се, че кантарчето е било включено на либри вместо на килограми. Тоест вместо 4.6кг малц, сме сложили 2.1.
Сега следва карбонизиране и бутилиране.
Обмислям вместо със захар, да пробвам кленов сироп за карбонизация.
Четох, че трябва 40% повече да се сложи спрямо захарта. Някой пробвал ли е да карбонизира с кленов сироп?

Re: American IPA

МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2014, 10:43
от daniel.trifonov
При цена от 25 лева за 100мл (по спомен), едва ли някой е пробвал :pray: