Ето го и моят блонд
леко е мътен въпреки ирландския мъх, но на вкус е Affligem Blonde, само дето моя е по добър
. Шегувам се естествено, не съм въобще експерт, но поне е естествен без никакви подобрители.
Рецептата е от нета, но с леки промени заради наличните суровини у нас и оборудването, с което разполагам, всъщност май само охмеляването не съм променил:
4кг Pilsner Malt
0.8кг Wheat Malt Pale
0.3кг Weyermann Abbey Malt
Варене 90мин.
Охмеляване:
Styrian Goldings 25gr@90 мин
Styrian Goldings 25gr@15 мин
Cascade 33gr при охлаждането/бъркане на 80С за 14 мин
Saaz 33gr при охлаждането/бъркане на 80С за 14 мин
Styrian Golndings 33gr при охлаждането/бъркане на 80С за 14 мин
Ирландски мъх 20гр@10 мин
Дрожди Mangrove Jack's M21 11гр
Всичко е от този магазин.
Газировка - естествена с бирена мъст, замръзена преди ферментацията за това количество - 1,5л
Еднотемпературно озахаряване на 67С с 1:3 и промивка с 1:4 на 78С, като тук по рецепта трябва да бъде озахаряване тип Infusion и Sparge но не ми е готова перисталтичната помпа и импровизирах
Водата е Келто...вероятно не е най доброто, но
Преди варене 35л, след варене - 23л (май съм засилил повече газоваия котлон)
Начална плътност 12%, крайна 4% - приблизителен алкохол (12-4)*0.58=4.64
Ферментация на 20С-22С за 8 дни, после бутилиране и още 6 дни на същата температура и накрая в хладилника...до днес 3 дни - не можах да изтърпя повече
Не съм правил някакво специално лагеруване, защото нямаше в рецептата и тук никой не каза нещо специално, а и си е ейл в крайна сметка...та реших , че ще си действам както обикновено. Ако някой има конструктивна критика
или съвет съм готов да приема.
Като заключение, лично аз смятам, че наистина белгийските бири са с по - специфичен вкус и не бих я пил ежедневно, но за това пък благодарение на този форум и магазина, както и интернет като цяло, мога да си правя колкото и каквато си искам биричка и да си ги менкам
Няма умове износени от прекомерна употрба, повечето са ръждясали от НЕупотреба...