Страница 2 от 12

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2015, 17:09
от Dejmos
Аз ползеам същите (dv10) за хард сайдер, но със сок от Лидл, 2л за 2,60.
11,6 начална захарност, не съм добавял захар. В контролната проба с мая дрождите свалиха захарта до 0, което с газировката ще ми даде около 6% алкохол.
Ферментацията започна сравнително бързо и вървеше стабилно, но не е толкова бърза като на бирените дрожди. Поддържам около 14-15 градуса с мокра кърпа и климатик. Ако не бъркам, вече е над 20 дни и остава малко над 0,5 захарност за преработване.
Сайдерът има ябълков аромат и вкус, но след изчерпване на захарта става твърде кисел. Приготвил съм калиев бикарбонат за откисляване.

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2015, 11:17
от mirix
След 3 дена на дъното има утайка. Бурната ферментация е минала, но продължава да си бачка.
За сега положението е следното:
IMG_20150929_183054.jpg

IMG_20150929_183045.jpg

Към края на седмицата ще премеря захарността и мисля като остане 5-6% да бутилирам. Е ще оставя и малко да видя до къде ще спадне

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2015, 14:10
от victoryvt
И ще има взривове на бутилки.
5% остатъчна захар е много за газировка.
1% е добре, даже ако трябва да сме точни - 1% над крайната , която не я знаеш.
Най-добре процедирай както при бира - чакаш да свърши ферментацията и добавяш 7-8гр. захар на литър.

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2015, 15:53
от Martin
Става съща ако искаш да остане малко сладък, след като си доволен с нивото на газировката (става с проба на някоя бутилка) да ги потопиш във вода затоплена на 60гр да убиеш маята. Но там също има опасност от гърмежи, ако има бутилки или капачки с дефекти.

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 01 Окт 2015, 09:00
от mirix
Ами то става да ги слжиш и загрееш до 62 гр.

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 01 Окт 2015, 13:58
от damyan_rm
Не бързай с бутилирането. От единствения ми опит, след бурната ферментация (около седмица) почна една "тиха" - аз я издържах 'само' 10-дни и бутилирах с по 2гр на литър и пак имаше "гейзери" ... та съвета ми е - остави си поне 2-3 седмици - и чак тогава мисли за бутилиране

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 01 Окт 2015, 14:23
от mirix
А ще меря захарност аз че тъй на око :)

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 01 Окт 2015, 16:29
от Dejmos
Аз затова заложих на сигурно.
200гр от сока с малко хлебна мая, да видя до колко ще падне и мерене в рефрактометъра.
11,6 начално, 4,4 крайно, което с корекцията даде точно 0 захар. И така знам доколко да чакам.

Но на опитване, дори с около 1% остатъчна захар, киселее доста. Не като вкиснато, а просто повече плодова киселинност. Сега се чудя дали да откиселявам с калиев бикарбонат, или да подслаждам с нещо, което дрождите няма да ядат.

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 01 Окт 2015, 17:11
от cervesa
Истинския английски сайдер е мнооого кисел:) Френският е полусух,т.е има малка сладост

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 02 Окт 2015, 08:55
от mirix
Ще видим какво ще излезе, че другия път пробата ще е с любимите ми нотингамки