Страница 4 от 12

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 01 Дек 2015, 17:21
от Foreigner
Миро, по-нагоре си писал, че захарността ти е била 0. Ако си добавил захар за газировката как така не се газира толкова време?

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 01 Дек 2015, 18:12
от mirix
Хм и аз това се чудя, някои бутилки имат слаба газировка, Като отворя капачката излиза пушек, но като се пие не се усеща газировка.

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 13 Фев 2016, 21:08
от Dejmos
Заложих нова доза хард сайдер.
10,5 л ябълков сок Vitafit от Лидл в 11л туба от минерална вода. Навих около тубата отоплителния кабел, върху него тънък лист разпенен полиетилен за топлоизолация (но като гледам прогнозите, ще ми трябва охлаждане, а не затопляне).
Предният ми сайдер стана доста кисел, след като изферментира всичката плодова захар, затова откислих този с 30 гр. калиев бикарбонат (откислител за вино). Тествах предварително количествата - ферментирах половин литър и започнах да добавям откислител, докато спрях да усещам кисело. Дозата беше 5гр/л. Сложих 3, все пак да се усеща.

Сегашната партида ябълков сок е с по-висока захарност - 11,8, преди беше 11. Ще отиде на 6,5% алкохол.

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 13 Фев 2016, 23:54
от Martin
Хм.. Доколкото знам и съм ползвал калиев карбонат, винаги е след а не преди ферментацията. Ще питам жената тя ще каже дали може и преди.

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 14 Фев 2016, 00:10
от Foreigner
Аз пък киселото го търся като вкус и добавих и малко захар към кауфландския кюстендилски сок, за да отида на алкохол около 9. Опитахме го на последната софийска сбирка. Сега съм го баннал твърдо до Гергьовден, пък да видим какво ще ставе. С какви дрожди е последният ти опит?

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 14 Фев 2016, 10:39
от cervesa
По време на мало-лактичната ферментация ,яблъчната киселина се обръща в млечна,която е по-мека и киселинност от 3,2-3,8 Ph,е нормална.
Мало-лактичната ферментация,(при ферментация не само сдиви дрожди),но и с културни,може да протече естествено,с повишаване на температурите напролет.Не напразно се казва,че заедно с дръвчетата,разцъфва и сайдера:).А и за крафт сайдер са си необходими 4-5 месеца!
За конкурса ще предоставя един кег от последната реколта за разливане :)
Ай,Наздраве!

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 14 Фев 2016, 13:11
от Dejmos
И първия, и втория опит бяха с Ветивелюр ДВ-10.
За шампанско и вина, устойчиви на киселини, на SO2 и алкохол. Слагат се в доста малки дози и затова се получава добра бистрота. 3 грама за 10 литра. Аз сложих 4, защото са отворени отдавна и може да има поумрели.
Заложих вчера следобед, сутринта вече имаше активност на клапана.

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 24 Фев 2016, 22:11
от Dejmos
cervesa написа:По време на мало-лактичната ферментация ,яблъчната киселина се обръща в млечна,която е по-мека и киселинност от 3,2-3,8 Ph,е нормална.
Мало-лактичната ферментация,(при ферментация не само сдиви дрожди),но и с културни,може да протече естествено,с повишаване на температурите напролет.Не напразно се казва,че заедно с дръвчетата,разцъфва и сайдера:).А и за крафт сайдер са си необходими 4-5 месеца!
За конкурса ще предоставя един кег от последната реколта за разливане :)
Ай,Наздраве!


Използвам пастьоризиран сок. Спазвах параноична хигиена и предполагам, че освен дрождите в сайдера няма микроорганизми. В такъв случай предполагам трябва да внеса бактерии за малолактична ферментация. В какви количества и на кой етап? (Ферментацията почти е приключила)

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 25 Фев 2016, 08:34
от cervesa
По принцип крафт сайдера се прави от 100% ябълков сок,и лакто бацилите са си в него.Те се активират след като приключи ферментацията на сакаромиците,и се повишат температурите напролет.
В твоя случай,вземи дрожди за ЯМКФ за вино,и използвай завишена доза за вино,съгласно препоръката на производителя,например 1,5 до 2 пъти повече.

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 25 Фев 2016, 11:06
от Foreigner
Темелко, а какъв е шансът ЯМКФ да протече след бутилирането и добавянето на захар за газировка? Без да са добавяни гадинки.