Канелена бира! Предложения?

Модератор: Martin

Re: Канелена бира! Предложения?

Мнениеот dandilov » 10 Юли 2014, 23:17

Поздравления и от мен! :)
Не слагай нищо в захарния сироп за газиране! Дори и захарен сироп не е необходимо да правиш. Слагай направо захарта в бутилките, пълни и затваряй.
Важно е бутилките пък и всичко да де добре измито и дезинфекцирано преди пълнене.
Дезинфекционен разтвор най-лесно се прави така: 1 ml йодова тинктура в 2 литра вода.
Изплакваш бутилките, след това отцеждаш, след това захар и пълнене с бира (без да ги измиваш).
Успех! ;)
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Канелена бира! Предложения?

Мнениеот victoryvt » 11 Юли 2014, 11:24

Не се притеснявай за пилзенски вместо пейл. Ако имаше кой знае колко голямо значение щях да ти го сменя, защото и аз го забелязах.
Разликата е много малка - пилзенският тип е съвсем малко по-светъл от пейла. На практика обаче почти няма разлика в цвета на бирата.
Съди за темпа на ферментация по падането на екстракта - ако сте започнали от 13-14 % захарност (Плато и Брикс е едно и също на първо приближение), то при тези температури и добро заквасване с дрожди - още на 3-тия ден няма да има активна ферментация, но на 7-мия или 6-тия измери пак колко е екстракта - очаква се да е от 3 до 4%, може и надолу до 2.5, но се съмнявам.
За захарта директно без стерилизация аз съм скептик, не че не съм го правил и аз.
Но е по-добре 150гр. захар + 150-200мл. вода да се врътнат за 2-3 мин. в микровълновата и после или в общия съд или със спринцовка дозиране по бутилките.
Аз обикновено източвам всичко в един голям съд, добавям сиропа от микровълновата и после с канче наливам по бутилките като ги държа наклонени на 45 гр.
С маркуч някак си ми е по-неудобно, а и се запенва повече.
Мисля че съвсем спокойно ще имаш за тест от нея на 26-ти.
Моя състезателен вайцен още не е бутилиран :) , но довечера ще бъде.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Канелена бира! Предложения?

Мнениеот izrodka » 11 Юли 2014, 15:26

Ей, страхотно, Благодаря много на всички!
Значи ще си имам втора ферментация. Ще премеря захарността, преди първата беше 13. Демек ако е 2-3 мога да бутилирам без втора ферментация? Меря с бащиния ходрометър за виното. Едва ли е точен в ниските стойности. За бутилирането и дезинфекцията няма проблеми, пробвахме го вече. Само дето установих, че капачките са сезонна стока :) Ако имаше мъжки пазар щеше да е друго, а сега с женския, само за буркани продават :D
Ей, много ме е яд за конкурса, ще взема да изпратя посланик. За отворената категория трябва ли да изпратя бутилките предварително? Че иначе се приемат от 16ч. в петък, а аз излитам в 15:50 :) Както и да е, ако има ентусиаст ще пратя по него за проба само.
Обещавам следващия път да се проваля тотално lege artis. Мисля да е с вайс, че и без това не ме кефи много. Пък и друго си е да потънеш в блатото. :mrgreen: Щом минат летните масрафи веднага се присъединяваме към Асоциацията ;)
Благодаря за всички съвети! Сполай!
Прикачени файлове
brewersfriend_infographic_full.jpg
Поздравявам всички с тази чутовна инфографика! Най ме кефи целта :)
Някои хора...не разбират нащо предаване
Аватар
izrodka
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 25
Регистриран на: 09 Юни 2014, 00:04

Re: Канелена бира! Предложения?

Мнениеот cervesa » 12 Юли 2014, 00:02

Наздраве!
Регистрирай бирата за отворената категория чрез ЛС или в сайта.Изпрати я преди 12 .00 ч. на 26.07.За сладури като теб винаги има компромиси!:)
Обичаме провалите! Обикновено са стъпката напред:))
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Канелена бира! Предложения?

Мнениеот izrodka » 24 Авг 2014, 21:54

Така, излокахме я! Разбира се :) Стана вкусна, добре газирана с хубава пяна. 30 литра, ОЛЕ!
Ниаква канела не се усеща, ама съвсем никаква, дори и на част от бутилките, които затворих с мед и още прясно смляна канела?!
Ще мисля друг начин за оканеляване (или във ферментора или с тинктура някак). От меда утайката не се втвърдява, но на вкус се различава малко и си отива с тъмния малц (как толкова потъмня от толкова малко количество...)
Все пак първата ми хареса повече. Беше по-сладка и чак леко лепкава (доста рано я почнахме), имаше "по-плътно тяло" и напиваше по двама с една бутилка, което си е важно :)
Сполай!
Някои хора...не разбират нащо предаване
Аватар
izrodka
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 25
Регистриран на: 09 Юни 2014, 00:04

Предишна

Назад към Експерименти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron