Сухо охмеляване срещу whirlpool

Модератор: Martin

Сухо охмеляване срещу whirlpool

Мнениеот dr_slavov » 13 Юли 2020, 13:52

Отдавана имам терзания относно ароматното охмеляване на бирата, сухо и whirlpool. Усещането ми беше, че whirlpool дава не по-лош аромат, а бирата е по-добра вкусово. Но това няма как да се докаже при различни бири, затова реших да направя този експеримент. Идеята е за абсолютно идентична рецепта която да бъде разделена на две, като едната бъде охмелена само със сухо, а другата само на whirlpool с еднакви по вид и количество хмел. Ето и рецептата:

Recipe Specifications
--------------------------
Batch Size (fermenter): 40.00 l
OG: 12.5 Plato
Color: 7.6 SRM
IBU: 26.8 IBUs
Brewhouse Efficiency: 80.00 %
Boil Time: 60 Minutes
FG: 2.8 Plato
ABV: 5.2%
Ingredients:
------------
Amt Name
7.00 kg Pale Ale Malt (3.6 SRM) 86.4 %
1.00 kg Munich 1 Thracian Dark (9.0 SRM) 12.3 %
0.10 kg Caraaroma (203.0 SRM) 1.2 %
10.00 g Magnum [10.50 %] – Boil 60.0 min 6.8 IBUs
25.00 g Ekuanot [14.50 %] - Boil 15.0 min 11.6 IBUs
20.00 g Citra [13.10 %] - Boil 15.0 min 8.4 IBUs
2.0 pkg Nottingham Yeast (Lallemand #-)


Mash Schedule: Single Infusion, Medium Body, Total Grain Weight: 8.10 kg
----------------------------
Name Temperature Step Time
Mash In 66.0°C 60 min
Mash Out 75.6°C 10 min

Sparge: Fly sparge with 18.32 l water at 76°C

След края на варенето 20 литра бяха охладени с пластинчат топлообменник и отделени в първия ферментор.
IMG_20200617_145824.jpg
През това време температурата на останалата мъст в казана падна до 87°C. Сложих 60 г Ekuanot и 40 г Citra. Завихрих наново, изчаках 15 минути и прехвърлих във втория ферментор.
Ферментирах на 16-17°С.
Vitrina.jpg
След затихване на ферментацията на първия ферментор добавих абсолютно същото количество и вид хмел за сухо охмеляване.
След 4 дена колд краш и на двата и бистрене с желатин. Мислех да ги оставя без бистрене, но сухото охмеляване щеше да бъде много по-мътно и щеше да се провали опита. Уточнявам ако има недоразумения. По този начин получих две бири една само със сухо охмеляване и една само охмелена на whirlpool с еднакви количества хмел.
След кегиране бирата е газирана принудително с CO2 за една седмица при температура 3°C. Напълних бутилки от по 330мл с пистолет с противоналягане. Пробите бяха изпратени на домашни пивовари и бирени ентусиасти, като всеки от тестващите получи по 3 проби надписани само с номера. Съответно на случаен принцип някой получи два броя само със сухо и една с whirlpool и обратно. Изпращането на три проби беше с цел да се елиминира до максимум случайното разпознаване и опита да бъде максимално обективен. Заданието беше да кажат коя е уникалната бира от трите и съответно с какво охмеляване е.
107957460_754379325404229_6400782821227872873_n.jpg
107599453_3417482521595332_3286389002433972314_o.jpg
107454339_620436742187323_2353403116844122697_n.jpg

Резултат: 31% разпознаха различната бира в тяхната тройка от проби. От позналите уникалната, 75% познаха и вида на охмеляване.
При мен след няколко слепи опита аз не може да разпозная коя бира тествам.

Бележки и заключения:
- предвид резултатите очевидно, че охмеляване по време на водовъртежа не дава по-лоши резултати в сравнение със сухо при равни други условия. За мен избягването на сухото охмеляване намалява риска от окисление.
- по калкулатор биратa със сухо трябваше да остане с горчивина 27 IBU, а тази водовъртеж да стане около 75 IBU. Сложих хмела за whirlpool при температура 87°С и на теория трябва да има около 50% изомеризация, но явно не е така доста по-малко е. Бирата със сухо, по органолептична преценка е с повече от 27IBU, което означава, че сухото охмеляване също добавя горчивина.
- предполагам помните една статия за наличието на ензими в хмела които продължават да разграждат захарите до прости по време на сухото охмеляване и от там крайната плътност на бирата е по-ниска. Не можах да го докажа. Бирите завършиха с абсолютно еднакви крайни показатели.
Последна промяна dr_slavov на 13 Юли 2020, 16:43, променена общо 1 път
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Сухо охмеляване срещу whirlpool

Мнениеот ultrashock » 13 Юли 2020, 16:34

Много добър експеримент! Използва ли някакви хопъри и при двата вида охмеляване?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Сухо охмеляване срещу whirlpool

Мнениеот dr_slavov » 13 Юли 2020, 16:54

Не, директно в казана/ферментора.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Сухо охмеляване срещу whirlpool

Мнениеот GunGod » 14 Юли 2020, 12:50

:text-thankyouyellow:
ultrashock написа:Много добър експеримент! Използва ли някакви хопъри и при двата вида охмеляване?
Стига с тая двойна употреба! :D
dr_slavov написа:Резултат: 31% разпознаха различната бира в тяхната тройка от проби.
Само 31 ?!?! От 70 до 30 IBU разликата е брутална...... Участникът от снимка 2 не е сред тези 31% нали?
dr_slavov написа:сухото охмеляване също добавя горчивина
Абсолютно вярно! Дори при ниски температури се усеща разлика. Само може да предполагам защо не се взима под внимание в калкулаторите......
Аватар
GunGod
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 125
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София


Назад към Експерименти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron