Страница 4 от 4

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2016, 11:56
от knasfas
Aко вярно си измерил едва ли е приключила ферментацията :o и най-вероятно ще трябва да почакаш повече от 7 дни. Все пак на седмият ден можеш да измериш отново плътността. Може също така някога тогава да преместиш в друг съд за вторична ферментация, но за това по-добре да те посъветват по-опитните пивовари :D

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2016, 13:19
от karakondjul
Ами нивата във водния клапан са изравнени и няма бълбукане. По-късно днес ще измеря да видя какво е положението.

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2016, 15:10
от karakondjul
Сега измерих и показва 4%. Тоест (20 - 4) * 0.52 = 8.32 :o

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2016, 16:52
от dandilov
Откалявай и мести в друг съд. Ако не сладни - слагай в хладилника за една седмица. Ако пък сладни - остави съда на стайна температура за 4 дни и тогава в хладилника.
Ако вярно си премерил, при начална 20% и 4% крайна плътност, бирата трябва да е готова.
В такъв случай, ако след откаляването течността е бистра и без утайки, можеш дори направо да бутилираш. Въпрос на твое решение.

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2016, 16:55
от dandilov
Ако искаш истинска IPA, направи сухо охмеляване за 4-5 дни и тогава бутилирай.

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2016, 16:57
от karakondjul
А мога ли да ползвам жълтата торбичка? Идеята ми е да филтрирам бирата, но ме притеснява дали и дрождите няма да се филтрират с нея?

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2016, 17:09
от dandilov
На този етап от процеса рискуваш да внесеш някаква зараза в бирата. Торбичката трябва да бъде стерилна. За целта трябва да я извариш за 5 минути, но не знам материалът, от който е направена дали позволява варене.
По-добре завържи маркучето за някаква (предварително измита и дезинфекцирана) пластмасова или дървена пръчка (тънка летвичка) така, че долния край на маркучето да отстои поне на 5 см. над утайката и изтегли бистрата част. Последните количества, ако не са се размътили, изтегли като накланяш тубата до където може.

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

МнениеПубликувано на: 08 Мар 2016, 22:13
от dandilov
И какво казваш...? Вкисна се значи...
Сигурен ли си? Бие ли на оцет, или си въобразяваш, че е вкисната?

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

МнениеПубликувано на: 08 Мар 2016, 22:21
от karakondjul
Абе биеше си на оцет. Въпреки това бутилирах 12 бутилки по 330мл ей така за спорта и ако стане ще я пия с мисълта за белгийски sour :D

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

МнениеПубликувано на: 08 Мар 2016, 22:27
от dandilov
:D О.К.