Въпрос относно първа варка

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Re: Въпрос относно първа варка

Мнениеот konvoec » 05 Мар 2022, 13:42

Виждам, че има няколко нови отговора. На първо място, всички ми харесаха бирата. И аз си я харесах, получи се нещо не по-лошо от добрите масови бири. Примерно Бернард и подобни. Този ефект търсих и го получих, доволен съм.
За четенето, прочетох всичко, което за момента ми е нужно, вкл. как да си измеря алкохолния градус с прословутата в този форум формула. :mrgreen: Гледах и в ютъп доста неща, като цяло ако не е някаква много сериозна философия с някакви специфични неща за варката, ще си варя без проблем и за напред.
GunGod написа:
konvoec написа:Взех си две 19л. бутилки от минерална вода

Тва няма миене както искаш така ме разбирай и не ми се спори. Аз лично не бих рискувал цял ден варка да се съсипе заради ферментор...


Абсолютно и нямам никакво намерение да споря с теб, а и мисля, че на 100% разбирам какво си искал да кажеш. Реално, явно тия бутилки са мега неудобно, не можеш да бръкнеш, пластмасата задържа от маята и там всякаква гняз и както казваш - нямат миене. Аз имам такива, които са били пълни с вода, веднъж ще ги пробвам със сигурност, след това ще преценя дали ще мога да ги измия. Единственото, което ми хрумва е да си удължа телената четка за почистване с една чесалка за гръб, която имам :lol: Но при условие, че дадох немалко пари за оборудване, именно за да не правя измекярски неща, да спестя, а после да осера всичко и да се изгърбя, мисля, че ще жертвам едни 30-35 лева за кофа и въздушен клапан. Макар че и с тази, както каза пичът по-горе, си ферментира екстра.
Следващото ще е вайс. Имам продуктите, въпросът е кога ще ме отмързи. Мерси на всички за помощта!
konvoec
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 26 Ное 2016, 12:40

Re: Въпрос относно първа варка

Мнениеот BatVentsi » 07 Мар 2022, 20:50

Преди време тук ми препоръчаха едни 32 литрови кофи, които се затварят плътно и са идеални за ферментор... ако вариш до 25-27 литра, де.

https://ivtrading.bg/product/plastmasova-kofa-32l

Вече няколко години ги ползвам. Имам 6-7 и въпреки, че варките ми са по 100-120 литра, идеална работа вършат по време на промиване.
Цените им бяха смешни, по 6-7 лева бройката, можеш да поръчаш и допълнителни капаци. Даже сега мисля да сваря една основа от 100 литра и да я разделя на 4 в тия кофи, с разлицни щамове мая, едни с едни без сухо охмеляване, ей така, да се каже, че имам 4 вида бира. :D
Аватар
BatVentsi
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 75
Регистриран на: 26 Фев 2016, 13:38
Местоположение: Русе

Re: Въпрос относно първа варка

Мнениеот konvoec » 13 Мар 2022, 10:11

Кофата се оказа, че нещо не съм ѝ стегнал крана най-вероятно, защото малко беше капало предния път, влизал е въздух.
В петък варих за втори път, този път като по учебник мина всичко, много по-лесно ми беше, а и рецептата беше за някакъв вайс, на пръв поглед ми изглеждаше по-лесна. Един вид хмел и т.н.
Та, не спират да излизат балончета през клапана. Вече какво ще се получи, ще видим.
konvoec
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 26 Ное 2016, 12:40

Re: Въпрос относно първа варка

Мнениеот konvoec » 16 Мар 2022, 15:57

В този ред на мисли, минали са малко повече от 5 дни от варката на вайса, премерих захарността със захаромер, на стайна темп и ми даде 1,5. Това май не е нормално, или? Като я сварих беше 12,1. Просто ми е мега чудно, толкова бързо дрождите да са изяли захарите. Имаше много яка ферментация 1-2 дни, клапанът не се спря, след това край и вече нищо не се чува. Дали е възможно нещо да се е прецакало или просто по-бързо да си е ферментирала? В кухнята е около 17-18 градуса температурата, в съда за ферментация да е 2 отгоре, по това, което съм чел във форума. Но ако и в Петък ми е такава захарността, май-май трябва да бутилирам. :think:
konvoec
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 26 Ное 2016, 12:40

Re: Въпрос относно първа варка

Мнениеот BatVentsi » 18 Мар 2022, 12:33

От 12 до 1.5? 5.6%....Съвсем нормално, въпреки, че при мен винаги влиза на 14 плато и излиза на около 4, малко повече тяло. Ферментациите винаги са бурни при вайса, поне от моя опит. Помня още в началото като почнах да варя, първата ми варка беще вайс и ползвах WB-06. Ферментацията беше приключила за 3 дни. На петия бутилирах. Имам го описано тук някъде, със снимки. Аз лично бих качил малко температурата след бурната ферментация на около 22-23, ама всеки според навиците и предпочитанията си. В момента пълня казана за утре - клон на Hoegaarden, който ми се оказа доста сполучлив от първия път.

Наздраве.
Аватар
BatVentsi
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 75
Регистриран на: 26 Фев 2016, 13:38
Местоположение: Русе

Re: Въпрос относно първа варка

Мнениеот konvoec » 23 Мар 2022, 08:01

Явно е нормално. Бутилирах всичко, а няколко дни преди това 3 бутилки за проба. Ами, нещо едната накиселяваше, може би бутилката.... Отворих друга от тези за проба - не е лоша, но малко странна. Имах малко останал SAAZ, а той никак май не се връзва в подобна бира, но все пак го сложих :oops: Резултатът е онзи характерен аромат и горчивина. Бирата е една идея по-горчива от това, което съм свикнал за подобен вид бири, но не прекалено. Ще се изпие, но повече без подобни експерименти :D
Но, за трета варка имам тотален експеримент. Водел съм се по рецепти и по това, което евентуално мога да комбинирам като малцове, като ще е някакъв ейл. :shifty: Подозирам, че всичко може да си е.. майката, но съм all in.
Ако се водя по инфо от форума, което прочетох, трябва да е тотален провал. Първата варка не знаеш как става и е супер, втората става за пиене, третата тотален провал. Очаквам го, но не го очаквам, защото ще стане супер! 8-)
konvoec
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 26 Ное 2016, 12:40

Re: Въпрос относно първа варка

Мнениеот BatVentsi » 01 Апр 2022, 13:55

Като благороден хмел, Saaz не би трябвало да допринесе негативно към вайцена, освен ако не го слагаш в края, и пак няма да е негативно, просто различно. Моите пшенични бири винаги са били само с 1 хмелова добавка, след като е вряло стабилно за поне 15 мин и/или видя белите парцали от "hot break"-а. Много ми харесва Tettnanger, много близък до Saaz. Ползвах го в комбинация с Mangrove Jack's Bavarian Wheat (около 12ИБУ), резултатите бяха много добри. Наистина ти препоръчвам да забравиш за момент за WB-06. М20 на Mangrove са идеалния заместител на течните дрожди, които не препоръчам много-много за начинаещи пивовари, а и не са в наличност целогодишно, което малко или много форсира пивовара да импровизира с това, което има в наличност.
Един съвет: М20 и М21 на Mangrove Jack's сериите (а и като цяло всички техни дрожди) са известни с техния "under attenuation" проблем, особено без стартер и в ниския температурен диапазон зададен от производителя. Така, че винаги слагай малко повече мая от колкото би сложил обикновено и ферментирай на по-топлите температури, плюс това техните пакетчета са с грам по малко от повечето други известни сухи щамове, което въобще не е малко. Моя Hoegaarden падна от 12 плато на 5 при 19 градуса при бурна ферментация за 3 дни, след 10 дни падна на 4, вчера много внимателно разбърках за да събудя малките гадинки. Ще чакам още седмица и ще бутилирам. Стават и такива неща. Ама по-добре вкусна бира на 4.2 градуса от колкото никаква. Грешката ми беше, че промих малко повече без да разбера, и вместо 100 литра, съм сложил към 112 във ферментора. Със 5 литров стартер бях, но пак не помогна много. Абе, ще се изпие.

Наздраве.
Аватар
BatVentsi
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 75
Регистриран на: 26 Фев 2016, 13:38
Местоположение: Русе

Предишна

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron