Здравейте колеги домашни пивовари ,членове,и тези който са без членове
.В неделя варих пейл ейл ,като бях подготвил стартер от предния ден (събота).В неделя В 17 часа заквасих 42 литра бира с начален екстракт 13.3 брикс.Днес в 13 часа(около 45 часа по-късно)хидромера показа 5 брикс-никога не съм свалял толкова бързо.
1)стартер 5 литра с начален екстракт 10.5 брикс -когато заквасих бирата стартера беше на 24 часа от посяването на дрождите
2)дрожди Нотингам
3)температура на ферментация 20 градуса точно и постоянно
На някой да му се е случвало такова нещо?
Дали бързата ферментация се дължи на презасяване с дрожди??(като се замисля въпроса май е ретуричен)
Поздрави