Дай сведение за количеството дрожди при заквасване - сухи, министартер, стартер ... и най-вече за температурата на ферментация.
Иначе отиваме в областта на баятели, гадатели и трансцедентално-космически сили
Според мен като за лагер при ниски температури, недобре заквасен е нормално да ти продължи ферментацията две седмици, но все пак е по-добре да е до 10 дена.
А най-добре е да си свършат работата за 7.
Като падне екстракта до около 5% - стопляй за 24 часа до ейлови температури (диацетилна пауза) и после местиш да лагерува за поне две седмици на много студено.
Бутилкова газировка след лагеруването задължително с добавка на дрожди (освен захар) !
Можеш да си събереш утайката от лагерния съд, тя е почти само дрождева.
Можеш да я ползваш за следваща лагерна бира, след развиване в подходящ стартер. Все пак тия дрожди са доста скъпи.