Страница 1 от 1

завръщане в пивоварството

МнениеПубликувано на: 10 Яну 2018, 02:21
от Prophy
След доста дълъг пероид на застой дойде време да се завърна към любимото си хоби. Реших и да обновя оборудването си.

Обмислям вариант в който да използвам фалшиво дъно и помпа за рециркулация на майша.

Като начало за помпа мисля да изполвам такава:
Изображение
с капацитет до 9 л. в минута.

Имам и дилема кой вариант на фалшиво дъно да използвам.
1. С по-малък диаметът от казана под крана за източване и леко извито.
Изображение
2. С диаметър колкото казана и над крана за източване. В иделаният варинт нещо подобно:
Изображение

В моят случай при вариант 1 ще се получи това:
http://2.bp.blogspot.com/-mPaRmW16UOg/U ... C_6773.jpg
в случай че използвам готовите китайски. Това което ме притеснява в този вариант е че малцът ще се допира постоянно в дъното на казана, което предразполага към загаряне.

При вторият вариант се притеснявам че ще остане голямо количество течност която няма да промива малца, но пък ще бъде буфер който предпазва от загаряне.
Все още търся фирма която предлага префорирана неръждаема стомана за този вариант.

Та, искам да попитам.
Как ви се струва тази моя идея?
Има ли смисъл да се притеснявам въобще от загаряне?
Помпа с този капацитет дали ще е достатъчна?
В случай че помпата не върши работа кой вариант би бил по-удачен? Ако помпата откаже е ясно че ще използвам бъркалка :)

Re: завръщане в пивоварството

МнениеПубликувано на: 10 Яну 2018, 10:37
от ultrashock
Аз ползвам същата помпа и става, рециркулирам по време на озахаряването, след това я ползвам за прехвърляне от казана за варене към ферментатора. За парите си е супер.
Фалшивото дъно от първия тип е напълно достатъчно, но може да минеш и с manifold (прорязана/надупчена PVC/медна тръба), нещо такова. Втория тип ще е сложно за изпълнение, трябва да е неръждаемо, да има точния размер отвори, да го изрежеш точно и т.н.