Казан за варене като ферментатор
Публикувано на: 15 Яну 2018, 12:29
Здравейте,
Не намерих подобна тема, затова пускам нова. Новия казан е 90 литра и е доста дебел и при това с двойно дъно. Ако някой има интерес, мога да му дам инфо от къде е закупен(95 лева, води се 100литра). В събота си поиграх и го продупчих за кран и термометър и е почти готов.
Виждам по други форуми, че някой го практикуват, но искам да знам и вашето мнение по въпроса: Дали ще е добра идея ако използвам казана за варене и за ферментатор?
Идеята е, че капака е доста солиден и пасва добре, мога да направя дупка за водния клапан, да му сложа някакво уплътнение.
Вариантите са два:
1. След варене и охлаждане изпомпвам към казана за подгряване на вода за промиване и след това връщам към казана за варене(ферментатора). Така пресечените белтъци и хмела ще се филтрират.
2. Директно в казана за варене пускам стартера/рехидратирани дрожди, слагам капака, водния клапан, аерирам и оставям да ферментира. Т.е. пресечените белтъци и дребните хмелени частици преминали през hopspider-а ще останат.
Използвам hospider за хмела, не го слагам директно в бирената мъст, която се вари, което силно препоръчвам.
Благодаря!
Не намерих подобна тема, затова пускам нова. Новия казан е 90 литра и е доста дебел и при това с двойно дъно. Ако някой има интерес, мога да му дам инфо от къде е закупен(95 лева, води се 100литра). В събота си поиграх и го продупчих за кран и термометър и е почти готов.
Виждам по други форуми, че някой го практикуват, но искам да знам и вашето мнение по въпроса: Дали ще е добра идея ако използвам казана за варене и за ферментатор?
Идеята е, че капака е доста солиден и пасва добре, мога да направя дупка за водния клапан, да му сложа някакво уплътнение.
Вариантите са два:
1. След варене и охлаждане изпомпвам към казана за подгряване на вода за промиване и след това връщам към казана за варене(ферментатора). Така пресечените белтъци и хмела ще се филтрират.
2. Директно в казана за варене пускам стартера/рехидратирани дрожди, слагам капака, водния клапан, аерирам и оставям да ферментира. Т.е. пресечените белтъци и дребните хмелени частици преминали през hopspider-а ще останат.
Използвам hospider за хмела, не го слагам директно в бирената мъст, която се вари, което силно препоръчвам.
Благодаря!