Страница 1 от 1

Малцов екстракт за печене

МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2018, 12:54
от bronc
Привет! Регистрирах се във форума с един малко страничен за пивоварството въпрос. В печенето на хляб и хлебни изделия понякога се използва т.нар. diastatic malt powder, което е смлян (изсушен) покълнал ечемик, ако не се лъжа. Понеже знам, че този продукт често се използва в пивоварството и никъде другаде в България не го намерих, реших да проверя тук. Видях, че на сайта се предлага светъл малцов екстракт (http://beer-bg.com/index.php?main_page= ... cts_id=229), което ми се струва, че е това, което аз търся. Основно ме съмнява дали е diastatic или non-diastatic, т.е. дали има живи ензими или не, понеже те са важни. Как мислите? Благодаря :)

Re: Малцов екстракт за печене

МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2018, 16:52
от Martin
Този екстракт е вече озахарен, тоест ензимите вече са минали и са направили нишестето на захар.
Ако ти трябвад живите ензими, просто поръчай малц и го смели на брашно.

Re: Малцов екстракт за печене

МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2018, 16:59
от bronc
Хм, току-що научих какво реално е малц :lol: Благодаря за идеята. Виждам и че мога да си "поръчам" мелене.

Re: Малцов екстракт за печене

МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2018, 17:04
от alvinator
bronc написа:Хм, току-що научих какво реално е малц :lol: Благодаря за идеята. Виждам и че мога да си "поръчам" мелене.


Имай предвид, че услугата "Мелене" смила малца за нуждите на пивоваренето, т.е. - въобще не прилича на брашно, малцът е по-скоро натрошен, отколкото смлян.

Re: Малцов екстракт за печене

МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2018, 17:12
от bronc
alvinator написа:
bronc написа:Хм, току-що научих какво реално е малц :lol: Благодаря за идеята. Виждам и че мога да си "поръчам" мелене.


Имай предвид, че услугата "Мелене" смила малца за нуждите на пивоваренето, т.е. - въобще не прилича на брашно, малцът е по-скоро натрошен, отколкото смлян.

Хм, ясно. Утре ще звънна да питам дали има възможност да се смели фино, а ако не.. ще го мисля.

Re: Малцов екстракт за печене

МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2018, 21:01
от Bones
Зърната малц могат да се смелят до консистенцията на брашно в най-обикновен блендер. После (ако желаеш) пресяваш и действаш по рецептата, която си си наумил. Лично аз ползвам минимални количества, колкото за вкус и аромат.

От позапечения малц по-нагоре от Карамюних не ходи, че почва да се губи "хлебния" елемент.

Re: Малцов екстракт за печене

МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2018, 15:20
от Yaskata
Но в ечемичения малц има люспи (от самот зърно). Те помагат при прецеждането.
Ако се смели ситно сигурно няма да се забелязват, но за по-изискани сладкиши, мисля че няма да е много приемливо.
Единствено пшеничения малц няма люспи, заложи на него ;)