Страница 1 от 2

Температура на водата за промиване

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2020, 03:15
от BatVentsi
Айде още една тема от мен по нощите, че нещо не ме хваща сън.
Четох и изчетох много теми, гледах видеа и стигнах до заключението, че според много пивовари температурата на водата за промиване (sparge water) не е от от значение, ако преди това сме рециркулирали майша през цялото време на озахаряването. Искам да чуя мнения, тъй-като през последните си две 100-120 литрови варки просто нямах възможноста на подготвя близо 100 литра вода на 75-80 градуса и да ми е под ръка постоянно, затова реших да пробвам една варка с 40-50 литра на 75-80 градуса (останалите директно от чешмата) и другата варка всичката промивна вода от чешмата. Рециркулирам постоянно на пълна мощност. С двойно дъно от перфорирана ламарина съм, в 170 литра казан. Варките ми са до 100-120 литра. Не ползвам никакви базука филтри, тъй-като се оказаха напълно безполезни когато има пшеница във варката. Задръства се и няма оправия. Само с дъното всичко минава перфектно през помпата и обратно.

Та с няколко думи ... бира се получи, даже последната (Обикновен червен ейл) се хареса много на приятели и други подобни същества.

Какво ви е мнението? От голямо значение ли е температурата на водата ако вече всичко е било циркулирано и ре-циркулирано за повече от час?

Re: Температура на водата за промиване

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2020, 11:58
от GunGod
Леле интересни технологии се за формят :o Май си напълно сериозен. :D
Я първо кажи като промиваш с вода от чешмата и рециркулираш постоянно на пълна мощност каква ти е температа която отива към помпата ?

Re: Температура на водата за промиване

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2020, 13:24
от dr_slavov
Не е проблем. На теория с горещата вода имаш по-добра разтворимост на захарите и съответно по-добра екстракция. Но на практика с нашите обеми и вариабилни фактори в пивоваренето, няма как да го хванеш.

Re: Температура на водата за промиване

МнениеПубликувано на: 05 Мар 2020, 11:08
от Martin
Работата е че не пестиш време, а напротив, удължаваш си варката.
После тая студена мъст дорде заври, човек може да брадяса.
А иначе топлиш водата докато озахаряваш и пестиш време. После почваш от 78 градуса да топлиш докато заври.

Re: Температура на водата за промиване

МнениеПубликувано на: 05 Мар 2020, 11:18
от GunGod
Да ;) точно! Пести един съд по малко но губи повече от другите работи.

Re: Температура на водата за промиване

МнениеПубликувано на: 07 Мар 2020, 05:26
от BatVentsi
Не е до пестенето, а просто нямам възможност да имам под ръка 100 литра вода винаги на една температура. Два бързовара ползвам но и те не смогват.

Я първо кажи като промиваш с вода от чешмата и рециркулираш постоянно на пълна мощност каква ти е температа която отива към помпата ?

Не разбрах. Аз рециркулирам по време на озахаряването. Имам термометър под фалшивото дъно, в горната част на казана и също ръгам един сензорен в маркуча,който идва от помпата... да имам обща представа за цялостната температура. Няма нищо общо със промиването после.

Re: Температура на водата за промиване

МнениеПубликувано на: 07 Мар 2020, 05:33
от BatVentsi
Martin написа:Работата е че не пестиш време, а напротив, удължаваш си варката.
После тая студена мъст дорде заври, човек може да брадяса.
А иначе топлиш водата докато озахаряваш и пестиш време. После почваш от 78 градуса да топлиш докато заври.


Това ми е пределно ясно, но немога и да чакам да заври поредната кофа с вода на 80 градуса, че да мога да продължа промиването. Затова и ми стана интересно: ако съм рециркулирал нон стоп за минимум 60 минути, има ли много смисъл от температурата на промиваната вода? Все пак постоянната циркулацията би трябвало да извлече максимално сладкото от зърното? Поне с такова убеждение останах още миналата година като четох нагоре-надолу из нета. Изпробвах донякъде и разлика не видях. Затова и питам за мнения по въпроса.

Re: Температура на водата за промиване

МнениеПубликувано на: 07 Мар 2020, 18:14
от victoryvt
Грешни разсъждения.
Целта на промиването с 78гр. вода е че на тази температура захарите най-добре се разтварят.
Колкото и да си рециркулирал, ти си въртял все 19-20% разтвор.
След това започваш първо източване на 19-20% разтвор, после през триците преминава вода с 0% и лека полека разтваря всичко останало по тях.
Колкото по-бавно промиваш, толкова по-голяма ефективност ще имаш (ще извлечеш повече захари от единица малц).
В някои пивоварни понякога промиват 2 часа и повече.
Не че не могат да отворят крана на макс. и всичко да свърши за 15-20 мин. Но няма да е достатъчно екстрактна пивната мъст.
Или иначе казано, вместо бирата да се получи с 12% екстракт и от там с 4.5% алкохол - тя ще стане с 10% екстракт и 3.8% алкохол.

Re: Температура на водата за промиване

МнениеПубликувано на: 17 Мар 2020, 10:57
от BatVentsi
Сега като се замисля, дори и втората ми варка не беше изцяло със студена вода, но повечето - да...просто ми се е налагало по неволя да довърша промиването със студена или хладка вода. Трябва да си направя система да ми държи постоянно топла вода, че с тоя голям казан трудно се смогва. Сега мисля с добавя още един 100-литров, който да го подгрявам къде с бързовари, къде на още един колос котлон, да го пробия и плавно да пускам вода към големия.
А да попитам, не се ли очаква да загрея водата малко повече, поради загубите докато стигне до зърното?
Първата варка след зимата ще е Хефевайцен със WYEAST XL 3068 и гледам да напавя всичко възможно най-лесно и безболезнено.

Re: Температура на водата за промиване

МнениеПубликувано на: 17 Мар 2020, 11:28
от MadButcher
Сам ще установиш каква загуба на температура преди промиване имаш, така че като започне промиването водата да е на 78градуса, но не повече. Аз загрявам до 98 и докато започне промиването е паднала на 78