Наименованието "жива" е погрешно. Просто защото наличието на дрожди само по себе си означава че живи организми вътре има, но доколко са жизнени е друг въпрос.
Всяка бутилково доферментирала бира отговаря на това изискване - в нея има дрожди, друг е въпросът дали са утаени, умрели, живи, жизнени, деятелни и т.н.
Срикът на съхранение на една бутилково доферментирана и газирана бира не е никак малък - аз лично съм тествал едногодишен срок, а има и сведения за отлежаване с години.
При т.н. "жива" бира на 5-ти океан и други подобни - проблемът е че бирата не е влизала в бутилка. Съответно и дрождите се намират в жизнено и ферментиращо състояние, а не суспендирали и флокулирали на дъното.
Поради тази причина и се налага да се прави сложна охладителна и разливна инсталация, която оскъпява продукта.
Пример :
Същата тяхна бира ако бъде бутилирана - следва падане на дъното на дрождите и поради консервиращият ефект на въглеродния двуокис който в последствие ще премине в разтворена форма - тая бутилка ще издържи дълго дори и на по-висока температура.
И още един проблем има - пиенето на бира с прекалено живи и жизнени дрожди води до проблеми с тоалетната
Особено ако се хапне и малко сладко.
Но някои пък я търсят именно за разхлабване.
С ейловски дрожди не е точно така - те добре флокулират и залепват за дъното на бутилката. Ако не си съвсем схванат в ръцете - лесно ще си налееш домашна бутилково кондиционирана бира без грам дрожди. Същото важи и за занаятчийска бутилково ферментирала бира.
Всъщност - самата идея да се филтрира бирата води до други методи за газировка, а най-стария - в бутилката се изключва. А той е и най-логичният.
За сравнение с шампанското - там имаме операция по изваждане на дрождевата утайка - чрез замръзване и смяна на тапата.
Нищо не пречи да се приложи тази техника и в домашната бира.
Да не говорим че има и още по-лесна - бутилките стоят с капачките надолу, получават се мини ЦКТ-та и в един момент просто развърташ капачката и от налягането бутилката изхвърля дрождевата утайка, после завърташ капачката и измиваш гърлото.
Ще го пробвам някога.