Страница 2 от 2
Re: Жива бира
Публикувано на:
18 Май 2013, 18:03
от vsd
Искате да кажете че 5-ти океан е нефилтрирана Болярка ли? Принципно на мен ми се струва доста посредствена бира за 4 лв за 400 мл, което не е много оферта.
Re: Жива бира
Публикувано на:
18 Май 2013, 20:14
от cervesa
Не искам ,а казвам:---"Живата бира" на Пети океан е Недоферментирала Болярка!!!
Наздраве (но не с "Живата бира")
Re: Жива бира
Публикувано на:
19 Май 2013, 07:48
от vsd
Даа, мислех че поне се опитват да правят нещо, а то пак май побългарена работа излиза. То като погледнеш и описанието на процеса в сайта им си изглежда доста странен.
1. От начало в малцовата мелница се смила малц*, който след това се разтваря във вода**.
2. Полученият разтвор се вари във варилен съд с добавяне на хмел*. След 7 часа се получава охмелената пивна мъст.
Re: Жива бира
Публикувано на:
19 Май 2013, 09:52
от ivan.karr
В този текст има доста неточности, но мога да ви гарантирам, че в Болярка знаят кое как се прави и се стараят да произвеждат най-добрата бира.
Re: Жива бира
Публикувано на:
19 Май 2013, 12:49
от vsd
Сигурен съм че във всички БГ пивоварни знаят идеално какво правят, но това изобщо не означава че искат да правят хубава бира и са страшно далече от най-добрата. За съжаление всичката българска бира в момента е отвратителна и блуткава с гаден привкус. Това разбирасе е мое мнение и не ангажирам никой друг с него. Вкусовете на всички хора са различни все пак.
Специално 5-ти океан е водниста и без вкус на бира, а хмел все едно изобщо няма в нея.
Не искам да обиждам хората които я правят, знам че от страни е много лесно да се критикува и съм сигурен че са добри специалисти. Просто не искат да направят хубава бира. Може би масовия вкус е такъв, че само такава се продава.
Re: Жива бира
Публикувано на:
19 Май 2013, 14:16
от victoryvt
Проблемът е в начина на изчисляване на акциза - на градус Плато - затова и пивоварните гледат да правят слабоекстрактна бира,с долна ферментация (понеже лагерните дрожди ферментират с още 1 % повече, т.е. правят малко повече алкохол от 1-ца екстракт)
Погледнете надписите на бутилките :
Загорка - 11 Плато, 5.1% алкохол !
Болярка (Кингс, който не се произвежда вече) 11.6Плато - 5% алкохол !
И долния сегмент :
Бритос - 10.1% Плато, 4.5% алкохол ???
Пиринско - 10 Плато, 4.3 % алкохол ???
Има за съжаление и примери с екстракт под 10 и алкохол пак над 4%.
Ето един прост пример :
12л. бира с екстракт 10% се равнява на 10 л. бира с екстракт 12% !
Лесно се смята :
0.1 по 12 = 0.12 по 10.
Ако те произведат 10л. с екстракт 12% ще ги обуят с акциз както за 12л. с което цената на литър ще се вдигне още.
Правейки 12л. с екстракт 10%, акцизът се разделя на 12 и от там цената пада, но и самите литри са 20% повече.
Т.е. цената пада с 40% !
В нашите ръце е да решим дали ни се пият 10л. на 12% или 12 литра на 10%.
И понеже всеки един от нас знае колко време и труд струва пивоварството - едва ли ще има мераклии да си развалят вкуса заради 2 литра повече или по-малко.
Re: Жива бира
Публикувано на:
19 Май 2013, 19:47
от ivan.karr
Икономиите не са само от акциза, за съжаление. Но не технолозите вземат решение за тях.
Иначе примера ти май не е съвсем коректен...
Re: Жива бира
Публикувано на:
20 Май 2013, 09:32
от cervesa
Ами- тъй като вероятно Иван е със специализирано образование в областта на пивоварството,би могъл да ни обясни колко още "ингредиенти "използват в пивоварните за да произведат по-евтина и по-алкохолна бира.Например според Съветската школа,която се е установила яко в България,може да се направи "пиво" с 30 % малц,другото е немалцован ечемик ,царевичен грис и кой знае още какво.Все пак един истински ценител на пивото трябва да е запознат с Reinheitsgebot който е установил че пиво се прави само от малц,вода,хмел и дрожди.Не че много видове Крафт бира не използват и други съставки(по-скоро добавки).Поне за домашното производство на пиво е пълна недомислица да слагаш немалцован ечемик.За царевицата -моето мнение е ,че все пак мексиканската Корона е основно от царевица.Може да се направи и от ориз и сорго-но да не бъдем толкова екзотични
Подкрепям напълно мнението на vsd!
Наздраве!
Re: Жива бира
Публикувано на:
20 Май 2013, 14:48
от ivan.karr
Темата за "добавките" е много обширна. Аз лично ги деля на два вида:
- когато се добавят с цел поевтиняване на пивото, по стара съветска традиция се наричат сурогати. Може да са ечемик, ориз, царевичен грис (от царевичното зърно се отделя зародиша, че съдържа много мазнини), както и захар, захарен сироп или глюктозо-фруктозен сироп. По същите директиви сурогатите трябва да дават не повече от 30% от захарите в пивната мъст. Какво и колко слагат пивоварните е фирмена тайна. Ще добавя само, че когато сурогата е повече и ензимите от малца не са достатъчно да разградят високомолекулните съединения (скорбяла, белтъци и пр.) се добавят ензимни комплекси.
- Когато се добавят с цел по-различна бира, т.е. целта е добавката да промени органолептичните характеристики на пивото... Това на всички ви е познато.
Колкото до качеството на българските заводски пива - и аз съм на мнение, че приличат повече на машинно масло, отколкото на пиво. Но нека не виним само и основно технолозите. Те със сигурност биха искали да правят най-хубавата бира на света.