Относно оборудване

Дискусия за методи, съдове, проблеми при озахаряването на кашата.

Модератор: Martin

Относно оборудване

Мнениеот Steelheart » 25 Дек 2015, 15:24

Здравейте, нов съм в хобитои все още имам въпроси на които не мога да намеря отговор в широкото интернет пространство. И по точно, вчера сварих първата си бира и най-голяма трудност изпитах в поддържането на температурата при озахаряването. Случайно попаднах в Метро на този продукт който в последствие намерих и на по ниска цена в този сайт: http://www.samo-za-men.eu/br-a200052-%D ... tscher-25l Искам да попитам далеч по опитните колеги в този форум дали мога да използвам този уред за озахаряването, естествено той не може да кипне вода така че това ще се случва в наличния ми вече казан след филтрацията. Благодаря предварително за съдействието :text-thankyoublue:
Аватар
Steelheart
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 134
Регистриран на: 25 Дек 2015, 15:19
Местоположение: София

Re: Относно оборудване

Мнениеот nikolay.illov » 25 Дек 2015, 16:12

Здравей колега. Можеш да го ползваш за озахаряване, но май ми се вижда доста скъп.. и единственото предимство което виждам е, че има канелка, която обаче ще трябва да смениш ( ако въобще решиш да я ползваш ). Общо взето това е 25-литрова тенджера с нагревател 2KW. Пак ще трябва да разбъркваш кашата, пак ще мериш температурата с обикновен термометър, пак ще ти трябва изолация. Освен това в LIDL ги има същите от време на време за по 80 лв.
Поздрави
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Относно оборудване

Мнениеот st_jivko » 25 Дек 2015, 16:38

И в "Кауфланд" -по компотено време.За 80 лв.Казва се "уред за варене на компоти".Неръждавейка е.Има и от поцинкована ламарина,но те не ни засягат.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Относно оборудване

Мнениеот Steelheart » 25 Дек 2015, 18:24

Много ви благодаря за отделеното време. Весели празници и казвам наздраве с все още купена бира :occasion-xmas:
Аватар
Steelheart
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 134
Регистриран на: 25 Дек 2015, 15:19
Местоположение: София

Re: Относно оборудване

Мнениеот Yaskata » 26 Дек 2015, 16:48

Изолирай - това е :)
За изолация ползвам обикновено перде, навито и стегнато на казана, отгоре - сгъната кърпа и съм много доволен. 45мин озахаряване става само с едно леко подгряване. През другото време горелката не работи (на газ съм).

Ако търсиш още по-голямо улеснение (и имаш излишни пари), можеш да ползваш нещо такова
viewtopic.php?f=17&t=3100

и този калкулатор
http://www.brewersfriend.com/mash/

за да си спестиш подгряването.
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Относно оборудване

Мнениеот Steelheart » 26 Дек 2015, 18:09

Как разбъркваш след като изолираш и отгоре. Иначе за този легендарен подгревател от LIDL трябва да се разходя да го видя, ако разбира се го имат още :)
Аватар
Steelheart
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 134
Регистриран на: 25 Дек 2015, 15:19
Местоположение: София

Re: Относно оборудване

Мнениеот 5th-hokage » 26 Дек 2015, 18:31

Тази година не го пуснаха в Лидъл :( а иначе за разбъркването - когато е добре изолиран и е свален от огъня - само отваряш на 20-тата минута - разбъркваш и затваряш. Като няма огън не е нужно да се бърка постоянно :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Относно оборудване

Мнениеот Steelheart » 26 Дек 2015, 20:02

А аз се разцепих от бъркане хахахахаха. Доста имам за учене ми се струва :)))) Благодаря много за съветите :text-thankyoublue:
Аватар
Steelheart
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 134
Регистриран на: 25 Дек 2015, 15:19
Местоположение: София

Re: Относно оборудване

Мнениеот Clarion » 28 Дек 2015, 12:14

От личен опит - да, ще ти свърши работа, но цената му ми изглежда малко висока (всъщност съм разговарял с колега от Австрия и там цените на подобно оборудване наистина са такива), управлението е много непрецизно, не виждам да има термометър.
Иначе за ососбености и подробности - виж в темата за LIDL казаните http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=17&t=2817
Clarion
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 84
Регистриран на: 20 Яну 2015, 14:47

Re: Относно оборудване

Мнениеот Yaskata » 29 Дек 2015, 07:25

Да, свалям от котлоно (в случая 4kW газов) и слагам на едно парче изолация.
вътре съм метнал сондата на термометъра и от време на време пробверявам температурата.
бъркане веднъж, а ако си изолирал найстина добре, можеш да минеш и без подгряване ;)
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Следваща

Назад към Озахаряване

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron