Ясно е, че по време на озахаряване измерваме pH и коригираме с добавки, за да постигнем оптимална стойност (pH 5.2-5.6 в общия случай).
Обикновено смесвам малца с водата за озахаряване на ниска темепература (колкото дойде от водопровода) и постепенно загрявам до първата темепературна пауза.
Въпрос 1: Удачно ли е да измеря pH и да направя съответните корекции веднага след смесването на малца с водата (още докато майша е на 20-30°C) или трябва да изчакам да се вдигне температурата, сътветно малца да престои повече време във водата?
Въпрос 2: Докато майша е с температура под 60-65°C, течната част не е съвсем бистра, а е по-скоро млечна – това отразява ли се на измерването? И като цяло – пробата, която вземам от майша не винаги е достатъчно бистра, понякога има дребни частици в нея – те влияят ли на измерването с pH метъра?
За всеки случай да поясня – независимо при каква температура вземам проба от майша, винаги я охлаждам до 20°C, за да е коректно измерването.
Не знам дали уцелих раздела за този въпрос, може да го преместите, ако се намери по-удачно място.