Страница 2 от 2

Re: Кога прецеждаме утайките останали след варене?

МнениеПубликувано на: 11 Апр 2016, 22:05
от Martin
Аз правя охлаждането веднага след варенето. После прецеждам. Всичко, не да източвам бистро отгоре и после останалото ами всичко. Ако правя охмеляване при центрофуга просто спирам на 85градуса пускам хмела и оставям да се върти 30мин. Ползвам жълтата торба от магазина, пусната във вода в микровълновата докато заври за дезинфекция.

Re: Кога прецеждаме утайките останали след варене?

МнениеПубликувано на: 12 Апр 2016, 11:01
от svetlo
Какво разбирате тук под "центрофуга" ?

Re: Кога прецеждаме утайките останали след варене?

МнениеПубликувано на: 12 Апр 2016, 11:38
от mayosha
@svetlo: В домашни условия – завихряне на мъстта (посредством лъжица или каквото там се намери). Целта е да се сформира конусовидна утайка на дъното под действие на центробежната сила. По принцип се очаква при центрофугиране утайката да се събере по стените вместо в центъра, но... ей тук е обяснено защо се получава така https://en.wikipedia.org/wiki/Tea_leaf_paradox. В недомашни условия, доколкото разбрах, мъстта се влива в съд (whirlpool vessel) като силна струя под определен ъгъл и се завихря от инерцията на течността, след което може би допълнително се поддържа водовъртежа, но не знам точно как става. След това бистрата част се източва през изводи монтирани на различни нива на въпросния whirlpool vessel, така че да не се размътва.

Re: Кога прецеждаме утайките останали след варене?

МнениеПубликувано на: 12 Апр 2016, 12:15
от cervesa
Мая,виж тук,как...https://www.facebook.com/temelko.pampov

Re: Кога прецеждаме утайките останали след варене?

МнениеПубликувано на: 12 Апр 2016, 12:19
от mayosha
Темелко, това е линк към профила ти във фейсбук...

EDIT: А, да, намерих.

Добре де, така няма ли опасност от окисление? И има ли смисъл да се прави центрофуга на горещата мъст, ако не целим свеж хмелен аромат? Ако се направи на студено, то пак ще се утаи. Не знам колко е вярно това за по-компактната утайка при гореща мъст. Я разясни малко! Моля :)

Re: Кога прецеждаме утайките останали след варене?

МнениеПубликувано на: 12 Апр 2016, 20:42
от cervesa
Мая,фокусирането върху окисление до лаг-фазата на дрождите, е нонсенс!Окислението е опасно едва след приключване на ферментацията,когато започва лагеруването.И окислението е опасно само за част от бирите-особено мейнстрийма :)
За друга част е част от комплекса ароматии вкусове!

Re: Кога прецеждаме утайките останали след варене?

МнениеПубликувано на: 12 Апр 2016, 21:33
от mayosha
Темелко, по въпроса с окислението (! различно от аериране) ще питам отделно нейде из форума или на живо, но темата която съм подхванала е в друга насока, така че няма да задълбавам над това сега.

Упорито ще повторя въпроса си: Какъв е смисъла да прецеждаме топлите утайки преди охлаждане, имайки предвид, че може да ги прецедим заедно със студените утайки след охлаждане?

Re: Кога прецеждаме утайките останали след варене?

МнениеПубликувано на: 13 Апр 2016, 08:55
от bojo
Махайки топлите утайки, вероятността да се запуши пластинчат топлообменник е минимална. Та затова може би се ползва този метод.

Re: Кога прецеждаме утайките останали след варене?

МнениеПубликувано на: 14 Окт 2016, 21:27
от Текс
8. Източвам с помпа бистрата пивна мъст и я вливам отвисоко в бидона (аерирам един вид).
9. Щом тръгне мътно, спирам помпата, махам серпентината (през това време съм сварил с бързовар торбата за прецеждане), фиксирам торбата на една кофа и я пълня с първата порция утайки.
10. Докато измия маркучи, помпа, серпентина и т.н. - торбата е прецедила половината, следва - връзване на торбата на една гредичка и завиването й с найлон от нова торба за смет. Оставям я така и се прибирам. Чак след няколко часа слизам долу да я доизцедя и да влея бистрото.
11. Без да я мия и дезинфекцирам наново - само изхвърлям "пластелина" и правя ново зареждане, изчаквам да се отцеди грубо и я връзвам пак за гредата, завивам с найлон и я оставям до сутринта.
12. На сутринта вливам и новата пивна мъст и правя трето зареждане на торбата, което обикновено е последно. Него го вливам когато мога през деня.


Може ли да поясниш кога всъщност засяваш дрождите - на края на целия процес? Защото става въпрос за почти денонощие, докато се прецеди всичко.
Или засяваш веднага след вливането на първото бистро в бидона? А останалото прецедено кога го добавяш? И как, ако бидонът е запечатен и с воден клапан. Нали целта на бързото охлаждане е да не се допусне заразяване на мъстта?
Извинявам се, ако задавам глупави въпроси, но наистина не ми е ясно.