Вино 2016/2

Без вино закъде ?
Кой как бере гроздето, как го ронка, мачка, сулфитира, мацерира, ферментира, отлежава и бутилира.

Модератор: ilu6a

Вино 2016/2

Мнениеот dog123 » 24 Окт 2016, 22:35

Маниаци привет.
Накратко преди 9 дни заложил баберне 110 кила, захарност над 26. Серниста , по милилитър за килограм , че и отгоре.
Дрожди витилевюр lb руж.
Всеки ден бъркане сутрин и вечер.
На осмия ден при захарност 0 източих в бидон 55 литра винце. Всичко точно , леко нагарча,нищо притеснително , люснах му и бактерии за ЯМКФ.
Днес обаче реших да го прехвърля в стъкло (дамаджани) и о изненада,понамирисва на счупени преди няколко часа яйца...... :angry-screaming:
Моля за съвети какво да правя , направо побеснях, толкова миене наглеждане баене и накрая мирише на чорапи...
Благодаря ви предварително.
dog123
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 60
Регистриран на: 09 Фев 2015, 16:06

Re: Вино 2016/2

Мнениеот Foreigner » 25 Окт 2016, 19:36

Претакай с широк достъп на кислород - би трябвало мирисът да изчезне. Примерно в кофа, в която си поставил чиста дървена дъска. Някои претакат през нова метла. Целта е нежеланите гадорийки да излетят във въздуха. После - пак в пълни съдове и евентуално на воден клапан. Използвай случая да отделиш събралите се утайки - стават за ракия, ако ще вариш после. И за хвърляне стават. А пък сортът ти грозде направо убива :-D
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Вино 2016/2

Мнениеот dog123 » 25 Окт 2016, 20:57

Добре де , Каберне савиньон е сорта . :text-thankyoublue:
dog123
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 60
Регистриран на: 09 Фев 2015, 16:06

Re: Вино 2016/2

Мнениеот victoryvt » 26 Окт 2016, 14:32

Не се притеснявай много много, претакай и ще изчезне миризмата.
Предполага се че вече ферментация няма нали ? Щото ако не е паднала докрай захарността - при този мирис се иска подхранване с ДАФ, но ако е приключила - само претакане да се освободи от мириса.
За следващата година се подсигури с една доза ДАФ (диамониев фосфат) и слагай по малко към края на ферментацията и в деня на източването от джибрите.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Вино 2016/2

Мнениеот dog123 » 26 Окт 2016, 20:29

Викторе благодаря за отговора . Ами още си шумолят клапаните, пуснах ти поръчка за ДАФ, моля те тук или в пратката сложи инструкция как да дозирам.
Благодаря!
dog123
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 60
Регистриран на: 09 Фев 2015, 16:06


Назад към Вино !

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron