Страница 6 от 7
Re: Вино 2017
Публикувано на:
06 Окт 2018, 14:25
от rajev
РЕКОЛТА 2018.ЗАКЪСНЯВАТЕ КОЛЕГИ
ПЛЮС РЕКЛАМА НА БИДОНИ
Re: Вино 2017
Публикувано на:
06 Окт 2018, 20:22
от Foreigner
Еее, ама подай малко ТТ данни - да откриеш кампанията както трябва - сортове, захарност, цена, регион, пък после и останалите да споделим. Гледам отстрани си "укрепил" стелажите в мазата по най-добрия начин - скоро ще си готов за зимна блокада...
Re: Вино 2017
Публикувано на:
07 Окт 2018, 07:52
от rajev
Бързах да изпреваря.
1 ляв бидон 100% мерло 24.7 захар цена- 90 ст.
2 десен бидон 100% каберне захар 22.7- 1 лв
Пловдив с .Брестник кабарнето по средата на лятото го порази масово мана и бързаха да берат че взе да съхне и отгоре на всичкото 1 лев .Тва не го разбирам лошо грозде 1 лев,а хубавото при 25.5 захар по 60-70 ст без да има сухо или гнило.Поздрави
Re: Вино 2017
Публикувано на:
07 Окт 2018, 11:36
от Foreigner
Тази година за първи път и аз реших да действам по този начин - отделно мерлото, отделно кабернето. На 8-ия ден отделих от джибрите за тиха ферментация 220 литра мерло и 170 каберне (трима души сме в кооператива, затова са такива количествата). Идеята е като станат, всеки сам да ги смесва според вкуса си или да се пият поотделно. С тия дъждове лятото явно реколтата е крива, качеството е по-лошо от последните 2, а цените по-високи. Гроздето го взех от Асеновградско - 1,20 лева, захарност и на двата сорта 23,2 - 23,4. Коригирах го леко до 24, за да са по-лесни сметките. След 3 седмици ще правя второ откаляване и ще го разпределя в по-малки съдове, а като дойдат студовете - навън за избистряне и отделяне на винен камък.
Re: Вино 2017
Публикувано на:
11 Окт 2018, 12:08
от dr_slavov
Малко инфо и от мен. Взех 250кг пино наор от с. Драгоево, община Велики Преслав, цена 1лв, захарност 25,5. Сулфатиране, закавасване след 24 часа с ВИТИЛЕВЮР LB руж. На 6 ден прехвърлени за вторична вторична ферментация 155 литра при остатъчна захарност 3. Добавени бактерии за ЯМКФ, 1 грам. И сега чакам за първо откаляване. Тази година не сложих пектолитични ензими и сякаш цвета малко ми бледнее. Не знам дали се дължи на това.
.
Re: Вино 2017
Публикувано на:
11 Окт 2018, 22:10
от Foreigner
Ензим ползвам трета година, досега съм забелязал, че има осезаемо влияние за втечняване и рандеман. За цвят не съм се замислял. Ти сравняваш цвета пак с Пино ноар с използван ензим или с друг сорт. Щото тогава хич не е ясно... Докторе, колко е висок този инокс на винар.бг (май е 300-литровия?), заедно със стойката? Много са точни тези момчета, приятелчета сме, ама избягвам да ходя често до базата им в "Илиянци" заради многото изкушения.
Re: Вино 2017
Публикувано на:
15 Окт 2018, 13:04
от dr_slavov
Трета година вземам Пино ноар от едно и също място. До сега беше с ензим, но тази година в суматохата просто забравих да го сложа. Така, че относително коректно сравнение като изключим реколтите, които със сигурност се различават. Ще видим след първото откаляване. Понякога наличието на дрожди и частици пулпа също лъжат за цвета.
Re: Вино 2017
Публикувано на:
21 Сеп 2019, 14:28
от rajev
Колеги да не се депресирахте ,че ни изклаха прасетата
и да сте се отказали да правите вино?
Аз заредих бидоните :
един 200литра с мерло 25.2 % захарност
и друг 200 литра каберне 26.4 %захарноост и 50 литра розе.
Само туршията ми трябва и тази зима ще я караме на посно и вино
Re: Вино 2017
Публикувано на:
21 Сеп 2019, 14:32
от rajev
Като стана въпрос знае ли някой таблица дето да коригира спрямо температурата до 1.130всички дето ги гледам са до 1.110
Re: Вино 2017
Публикувано на:
23 Сеп 2019, 16:47
от victoryvt
200kg. мерло на 28% захарност и с вдървени чепки.
Първоначално не повярвах на рефрактомера и пробвах с един голям и точен захаромер - закова 28 точно.
Сулфитиране с 10гр/ 100л. КМБС, след 3 часа ензим Extraction - 10гр./100л.
След още 15 часа дрожди Vitilevoure LB Rouge, и по 10гр./100л. фосфат композе, че се очаква трудна ферментация
Към края на ферментацията ще бодна още 7-8гр. ДАФ на 100л.
И Бактерии за ЯМКФ като им дойде времето.