Я, имало и хлебарска тема във форума
Аз едно време правех бял хляб с мая в машината. След това започнах опити за пълнозърнест, но все не се получаваше, и започнах да меся на ръка. По същото време започнах да се уча да правя и квас. Бях прочел някъде, че най-лесно става с пълнозърнесто ръжено брашно и само с такова съм го правил. В началото ми ставаше за 4 дни от нулата, а сега вече съм завъдил доста гадинки в къщи и става за ден и половина и хич не се напъвам да си оставям от предния квас. Ако бързам, вместо вода слагам боза на Хармоника (има я в Кауфланд) и става и за половин ден
Номерът е да уцелите правилната консистенция (нещо като гъсто тесто за палачинки), съдът да е покрит с дишаща материя (кърпа или салфетка, хваната с ластик примерно) и температурата да е между 20 и 30 градуса. Колкото е по-топло, толкова по-бързо ферментира. По принцип квасът се подхранва веднъж на 24 часа. Ако отгоре се е отделил слой вода, значи водата е много. Ако е хванал коричка, значи водата е малко. Брашното за хляба си го меля сам малко преди да започна да меся. Имам си нещо като хлебен вариант на reinheitsgebot
Слагам само ръжено брашно за кваса, лимец за хляба и вода. Без сол, захар, мазнини и т.н. Допуска се само от време на време боза за кваса или разни семена в хляба, като например маково, ленено, сусам... Правя меко тесто, оставям за час, след това премесвам, прехвърлям в тавата, в която ще се пече, правя резки и оставям още около 3-4 часа. Колко е втасало тестото може да се прецени по това колко е бухнало и колко са се отворили резките. Ако работите с бяло брашно, ще втаса много по-бързо, заради много по-високото съдържание на глутен. За да не ми залепва много по пръстите, използвам само брашно. Пека 20 мин на 180 градуса и още 45-50 на 150. На по-високи температури кората става много дебела и твърда. След това завивам с кърпа и оставям да изстине. Ако ви е интересно, мога да наснимам процеса и да кача снимки.