Червен ирландски ейл!

Модератор: Martin

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот victoryvt » 24 Дек 2015, 11:30

Не, прост строителен гипс.
Е, разбира се, нямам пред вид разни там шпакловки - прост гипс в най-дребна разфасовка.
Иначе от снабдителите на лаборатории - чист калциев сулфат е гипса.

За моя сегашен червен ейл, който вече е готов за кегиране - не съм добавял нищо.
Стана с екстракт 13.2 % и слезе до 2.9%
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот almus » 24 Дек 2015, 22:25

Колеги,виждам че озахарявате около 40-50 минути.
Това как се отразява на вкусовия профил на бирата сравнено с едночасово озахаряване?
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот Bozho » 05 Фев 2016, 13:34

Значи отивам в железарията и си купувам гипс, тъй ли. Нищо специално?
Bozho
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 28 Авг 2015, 08:02

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот Martin » 22 Фев 2016, 11:02

Martin написа:Миналият месец и аз варих Червен ирландски ейл. Открадната рецепта от homebrewtalk. На никулден отиде едно 5л кегче, и предизвика фурор дори и сред не любителите на бира. Ето я и рецептата.

Pale ale - 3.6kg
Caraaroma - 500gr
Carapils - 200gr
Melanoidin - 200gr
Flaked oats - 250gr

Northern brewer 10% aa - 15gr 60min + 15gr 30min
И 200gr мед точно като почваш охлаждането

Озахаряване 40мин на 65градуса

Дрожди - S-04 стартер от стара утайка.
OG - 1.056 / 21л
FG - 1.016


Невероятен малцово меден вкус, лело сладникава.


80 точки на Biela Vrana 2016 !
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот lunna » 02 Мар 2016, 21:34

Отдавна се каня да си направя червен ирландски ейл. Спрях се на тази рецепта и в момента я бъркам. Ако сложа Челинджър вместо Нортърн брюър, дали ще стане добре? Ще ми се да опитам и английските хмелове.
lunna
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 13 Окт 2015, 21:32
Местоположение: Шумен

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот Martin » 03 Мар 2016, 09:57

Че що да не стане с Нортърн Брюър
Последна промяна Martin на 10 Юни 2016, 18:28, променена общо 1 път
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот lunna » 23 Мар 2016, 00:55

Направих го. Чудна бира стана. Благодаря за рецептата.
lunna
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 13 Окт 2015, 21:32
Местоположение: Шумен

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот Ico » 24 Апр 2016, 21:42

Здравейте на всички. :D
Това е първият ми пост втози форум и искам да поздравя всички и да помоля за малко помощ.
Направи ми впечатление, че в няколко рецепти за Пейл ейл не видях споменат "машаут". Това, по подразбиране ли е, или този тип бира не се нуждае от "машаут"
Поздрави,
Ицо
Ico
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 24 Апр 2016, 21:29

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот rajev » 25 Апр 2016, 06:31

Това ти е края на озахаряването затопляш до 78 градуса и слагаш край на процеса ,после следва цедкатаа и т.н.
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот Ico » 25 Апр 2016, 10:04

Здравейте и благодаря за отговора.
Имам идея какво е "машаут", но не го видях споменат в рецептата по-горе (а и в още няколко) и затова се зачудих, дали той си се прави по подразбиране или изобщо не е включен?
Ico
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 24 Апр 2016, 21:29

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron