Нейде из форума бях писал за пуската. Смятам за необходимо този забравен деликатес да бъде в отделна тема. Та така. Това е втората ми пуска, която събра 1.5 кг. мясо.
Рецептата е следната за 1 кг. месо:
40 гр. сол. - някои ще кажат прекалено е, но за дълго 9 месечно зреене това е консерванта.
6 гр. чер пипер
6 гр. кимион
40-50 гр. ситно нарязан праз- зелената част.
40-50 мл. твърд алкохол.
15-20 мин. бъркане на сместа.
Препоръчително е свинско месо от плешка и бут и шарено месце със сланинка.
Нарязва се на кубчета около 2-3х2-3 см. На едро. Смесва се с подправките и нарязания праз. Оставя се в хладилника поне за 24 часа и после се пълни. Трябва да се натъпче добре и да се изкара максимално въздуха.
Съхне около 3 месеца на проветриво място и после се заравя за около 6 в дървесна пепел.
Рецептата съм я взаимствал от дзверски вкусно на бай Мити и ще дам линк за по подроба информация и история.
Първата ми пуска беше малка около 1 кг. И стама детска, така че няма да види пепел. Ще виси докато се стопли ще бъде сверски изядена. Ето малко разкази в картинки.
Пълнежа с подправките.
Готова напълнена
Шинирана изкаран въздух и сложени черва за запечатване
С канапа готова за увисване