Нормална ли е тази миризма?

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Нормална ли е тази миризма?

Мнениеот kocikocevv » 09 Юни 2016, 09:57

Привет.

С приятели направихме варка, която отлежава вече 1 седмици и 5 дена. Използвахме дрожди Nottingham и малц Pilsner Malt (Светъл малц) - Вайерман Германия. Днес усетих сладко-кисела (подобна на вино) миризма около водния клапан, която идва от ферментатора. Имам 2 въпроса. Нормална ли е тази миризма или в бирата има бактерия/инфекция? И тъй като до неделя нямаме с какво да я разлеем по бутилките, има ли проблем ако отлежава във ферментатора 2 седмици?
kocikocevv
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 1
Регистриран на: 09 Юни 2016, 09:42

Re: Нормална ли е тази миризма?

Мнениеот SDS » 09 Юни 2016, 11:43

1. Правило N:1- не се шашкай!
2. Правило N:2- изчакай да свърши на цяло ферментацията и преди бутилиране определи на какво мирише и какъв вкус има.
По време на ферментацията излизат какви ли не миризми.
Много е важно правило N:1 :D
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Нормална ли е тази миризма?

Мнениеот Martin » 09 Юни 2016, 12:36

Правило номер 3: Няма лоша бира, има грешен стил :)
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Нормална ли е тази миризма?

Мнениеот karakondjul » 09 Юни 2016, 16:31

На каква температура протича ферментацията?
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Нормална ли е тази миризма?

Мнениеот victoryvt » 13 Юни 2016, 09:18

За времето, което описваш - ферментацията трябва отдавна да е свършила.
Ако няма видими признаци - пяна, бълбукане на клапана и т.н. - можеш спокойно да си преместиш ферментатора (ако не е нещо голямо) на студено - мазе, изба, хладилник.
И там да изчакаш бутилирането.
Ако няма къде да го преместиш - изчакай докато имаш възможност за бутилиране, но все пак е добре да се побърза.
2 седмици не е проблем, след това вече може да има проблеми с миризма на дрожди и сероводород, но не е фатално.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново


Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron