English IPA

Модератор: Martin

Re: English IPA

Мнениеот nikolay.illov » 02 Дек 2014, 09:38

44 грама захар за 6 литра бира съм сложил. Това излиза около 7 грама за литър. Предните варки газирах с 5 грама на литър и ми беше слаба ( за моя вкус). Проблема ми е че не я чакам достатъчно (изпивам я) и може-би въпросните 5 грама от предишните варки не са имали достатъчно време за-да дадат добра газировка, и за това реших да вдигна малко.
@mirix - във ферменторите има 23 литра в момента :D
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: English IPA

Мнениеот mirix » 02 Дек 2014, 09:58

Чудесно колега ще имаш за 1 седмица. Аз за 1 седмица от 30л. кег дали има 8 л. да са ми останали. А казват че зимата не се пиело бира :D . Пробвай от всяка варка да си бутилираш по 3-4 бутилки 0,5 л. и да си ги прибереш някъде.Лично мое мнение е че след 2-3 месеца отлежаване става истинска бира. Държал съм и по година, но най силно се отключват хмеловите аромати на 2 месец , горчивината намалява става чудесно.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: English IPA

Мнениеот Delikatesi.es » 10 Юли 2016, 20:27

Опитвам се да направя първата си бира по тази рецепта. Дали като погледнете снимката може да прецените дали ще стане бира или не? Мъста е във ферментора вече 3 дни.
Тази шапка отгоре малко ме притеснява. Дали ще изчезне?
Прикачени файлове
20160710_200844.jpg
Аватар
Delikatesi.es
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 45
Регистриран на: 22 Юни 2016, 15:26
Местоположение: София

Re: English IPA

Мнениеот nikolay.illov » 11 Юли 2016, 21:18

Изчакай още няколко дни и пак дай снимки. За сега не се шашкай.
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: English IPA

Мнениеот Delikatesi.es » 12 Юли 2016, 22:16

Това е от днес. Според мен промяна няма, само малко изглежда, че се е поизбистрила. Иначе шапката отгоре си стои. Май това е хмел от сухото охмеляване. Май го направих неправилно. Сложих хмела заедно с дрождите. Днес отворих и ми се струва, че не мирише лошо. Няма видимо бълбукане вече в клапана. Утре прави 6 дена на температур 25 гр.с 11 грама дрожди и май ще я бутилирам пък каквото стане.
Прикачени файлове
20160712_175701.jpg
Аватар
Delikatesi.es
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 45
Регистриран на: 22 Юни 2016, 15:26
Местоположение: София

Re: English IPA

Мнениеот bojo » 12 Юли 2016, 22:29

На какво се дължи картинката незнам, но при 25гр и ако това е била околната температура, матрЯла е видял доста зор. Ще има силни странични аромати, които гаранция няма да са заради вида в момента.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: English IPA

Мнениеот Delikatesi.es » 18 Юли 2016, 21:10

Имах съмнения, но от това взе, че стана бира.
Днес не се сдържах и отворих една бира на 5 дни от бутилирането. Добра е. Цвета също ми допада. Малко мътна, но с изразен и плътен вкус и малко по-горчива от желаното. Щеше ми се също да има повече пяна. Записвам първата варка за успешна. :dance:
Прикачени файлове
20160718_194903.jpg
Аватар
Delikatesi.es
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 45
Регистриран на: 22 Юни 2016, 15:26
Местоположение: София

Re: English IPA

Мнениеот karakondjul » 18 Юли 2016, 21:53

Горчивината осезаемо ще спадне с времето на отлежаване.
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: English IPA

Мнениеот mirix » 18 Юли 2016, 22:05

Delikatesi.es, страхотен цвят. Поздравления!
Както е казал караконджула с времето горчивината ще спадне. След това газировката ще се засили а от там и пяната ще се подобри. Естествено и бистротата ще се оправи. Търпение колега търпение...
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: English IPA

Мнениеот Delikatesi.es » 20 Юли 2016, 15:18

mirix написа:Delikatesi.es, страхотен цвят. Поздравления!
Както е казал караконджула с времето горчивината ще спадне. След това газировката ще се засили а от там и пяната ще се подобри. Естествено и бистротата ще се оправи. Търпение колега търпение...


Благодаря mirix :)
Наистина много промени (към добро естествено 8-) ) като вкус, бистрота и горчивина само след 2 дни в хладилника. Не ми се мисли след 10 дни как ще е. Вече заредих втори ферментатор по същата рецепта, без грешките от предния път и пробвах без охмеляване на 30мин. за да видя разликата. Сухото охмеляване също ще бъде след бутната ферментация в марля с тежест или като чайче. Още не съм решил.
Аватар
Delikatesi.es
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 45
Регистриран на: 22 Юни 2016, 15:26
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към ИПА (Индия Пейл Ейл)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron