Съхранение на материалите за бира

Дискусия относно видове, качество и характеристики на суровините и материалите за домашна бира - малц, хмел, дрожди и немалцови добавки.

Модератор: Martin

Съхранение на материалите за бира

Мнениеот Текс » 15 Окт 2016, 08:06

Днес очаквам доставка на първата ми поръчка от магазина. Заявил съм малц за две варки от по 4 - 4,5кг; както хмел, дрожди и разни приспособления. Та въпросът ми към знаещите е за съхранението на продуктите - колко време и при какви условия е желателно да се държи смленият малц най-вече. В случая съм поръчал сухо смлян, но за в бъдеще мисля да пробвам и с "мокър". Също хмелът на пелети има ли някакви специални изисквания за съхранение и колко време може да издържи?
Текс
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 81
Регистриран на: 04 Сеп 2016, 11:23
Местоположение: Перник

Re: Съхранение на материалите за бира

Мнениеот 5th-hokage » 15 Окт 2016, 09:24

Малца трябва да се съхраняма без допир от въздух ако е смлян и на сухо. При правилно съхранение мисля че месец е нормално да издържи (той и повече ще издържи но не е хубаво) За мокър - трябва да се използва веднага - иначе ще мухляса. За палетите - вакумрани в хладилник (пак без кислород) може и години. При отваряне на палетите - по малко.
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Съхранение на материалите за бира

Мнениеот Dejmos » 16 Окт 2016, 08:47

Мокрият не е чак толкова мокър. По-скоро леко навлажнен. 2-3 дни не са проблем.

Хмелът на пелети - в добре затворени бурканчета или в торбички с цип (2-3 една в друга) и в хладилника. Усещаш ли миризма, като отвориш хладилника, значи не си го затворил добре. Не стига, че изветря, ами и омирисва яденето.
Дрождите и те там. И ирландския мъх за всеки случай.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Съхранение на материалите за бира

Мнениеот ultrashock » 28 Окт 2016, 08:56

Аз също имам въпрос за съхранението: Поръчах смлян малц, хмел и дрожди от магазина и бяха при мен на 19.10.2016г. Държа ги в единия край на хола в кашоните, както си дойде доставката. Мисля да направя варката този уикенд, т.е. утре. Въпросът е има ли шанс нещо да се е прецакало? Реално мислех преди седмица да я правя, но нещата се проточиха, поради донабавяне на оборудване. Притеснява ме и факта, ако варката остане за следващата седмица.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съхранение на материалите за бира

Мнениеот 5th-hokage » 28 Окт 2016, 09:27

Не мисля че се е прецакало нещо, но не е лошо ХМЕЛА и ДРОЖДИТЕ да ги извадиш и прибереш в хладилника - наистина, за тях е важно да са на хладно.
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София


Назад към Материали и суровини

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron