Варка Номер 2
Eто и днешното варене и равносметките
Вода мейш 5литра
Вода промивка 6.5литра
1,450 Пилзнер Вайерман
0.200 CARAAMBER
Хмел Халертау 5,4 = 17 +10
дрождове S33 = 4-5gr
Озахаряване:
55минути на 63-4 градуса (тук увличих от 45 на 55 минути понеже температурата непрестанно падаше и ме беше страх че малко време ще е била в граница на алфа-амилазата)
15минути на 72 градуса (по скоро бяха 73-4. Задържах повечко време понеже не бях сигурен в цвета на йодната проба)
78-80 градуса и после прецеждането
Пивна мъст излезна 9литра с 11% захарност
Варене около 65-70 минути. след Варене около 6литра с 16.5% захарност
=========================
Имах проблем естествено със температурата. Но и с филтрирането на студената мъст към ферментатора. Когато свалих от котлона белтъците се бяха пресекли супер, но докато охлаждах ги разбърках без да искам. При пресипването във ферментатора използвам черпак фуния и цедка за брашно(малка кухненска) и тук идва май един от проблемите ми. 1во става изключително бавно към края, 2ро подозирам че някаква част преминава (което би обяснило защо мин. път не се избистри бирата).
Ето и снимка. Незнам дали се вижда утайката на дъното. Реално това май е не добре прецедената мъст ;/
Вие как я прецеждате ? С тензух? Не става ли много бавно, особенно като се натрупа в него? Как го дезинфекцирате?