от gorang » 26 Яну 2017, 11:44
След горчив с последната варка опит искам да споделя за всички колеги, които ползват подобно оборудване, че тук формулата за майшуване и промиване 1:3:4 не важи, както и колегата го е споменал в предния пост.
Аз лично пробвах да намаля водата за майшуване и да се доближа до 1:3:4, което доведе до големи приключения....запуши се фалшивото дъно и спря да пропуска течността към даното (трябваше да бъркам като откачен и при майшуването, и при промиването), дъното на тюна хвана нагар, което доведе до лош топлообмен и при варенето се включваше през 3 минути защитата от прегряване (която е на 110 градуса С), а вътре беше 95-97 градуса и почти не кипя и т.н.
Използва се следната формула:
за майшуване минимум: кг. малц х 2,7 литра + мъртвия обем в литри (например 5кг малц х 2.7 = 13.5 + 3.5 = 17 литра). Важното е при потапяне на кошницата с малцове, горната "цедка" да е покрита с вода.
това съответно намалява водата за промиване с нужното количество и дори е по-малко от това за майшуване. Добре е преливната тръба, ако ползва удължение, то да се махне, стига количеството малц да позволява, за да може когато помпата изпомпва от дъното повече течност отколкото се прецежда през малца, то да се връща по-бързо обратно на дъното и да не прави нагар.
За разлика от Grainfather, където хората са си описали в инструкциите всичко, при китайския вариант нищо не е обяснено, даже не знам колко е мъртвият обем (3.5 при Grainfather).
Това може би обяснява, защо деленията за количеството вода от вътрешната страна показват повече от реалното - вероятно включва и въпросният мъртъв обем.
Ще подхода следващия път с повече внимание и измервания, ако някой си купи подобен уред, да пише и да споделяме опит.