Вчера ми остана малко свободно време и забърках някакъв овесен ейл (с утайка US-05 от предишна варка)
То щото някакви буболечки се бяха населили в полупразния пакет осесени ядки, купени преди време от ЛИДЛ-а и нещо ми се досвидя да ги изхвърля, та затова 'овесен' ...
А и преди си бях правил опити с овес, но нещо все не ми се получаваха, така както ми се щеше ... та, накратко:
- 400г овеесени ядки (с малко буболечки, т.е. каквото и да стане, няма да е за вегани
)
- 1.6кг пейл малц (май гръцки)
- Ядките накиснах с 1.5л вода и ги кипнах за 4-5 минути ... да се има в предвид, че много лесно залепват за дъното и се иска постоянно бъркане за да не вземе да загори "попарата" - интересно е, че доста набъбна като обем
- Налях (както си бяха кипнали) в тенджерата още 5.5л студена вода (да се охлади), добавих смления малц и вдигнах полека до към 50-51'С ... да е стояло така 10-минути - колкото да подготвя чантата за главното озахаряване
- вдигнах плавно до 66'С - с постоянно бъркане и прехвърлих в кутията за главната пауза ...
- озахарявах доста над час, т.е. докато по някое време взе да ми харесва йодната проба
- промиване с 8л на 76'С - отне около 45мин - нещо не течеше добре, но други драми нямаше ... освен двойното време
- в тенджерата, преди варене влязоха към 12.5л на около 10'вх
- варих 70минути
- хмел: 12г Челинджър(7.8алфа) на 60", 10г цитра(~13алфа) на 10" + малко ирландски мъх, да помогне с избистрянето
Малко ме изненада огромното количество белтъци в утайката след варенето - поне 3 пъти повече от обикновенно - отдавам го по-голямото количество овес
Охладих, прецедих и посях с US-05 около 10л на 12'Вх(не мерих много прецизно), дрождите ги бях извадил от хладилника приблизително 2ч преди посяването, ужким да "дръпнат" и да се освестят малко-от-малко...
На цвят го докарах до към 2-4 SRM (блондинка ще е)
Тази сутрин нагледах процеса (12ч след посяването) - тече си нормална, умерено-активна ферментация - 'шапката' е към 4-5см
Ще видим какво ще излезе ...
лек ден