Царевична бира - успешен експеримент

Модератор: Martin

Царевична бира - успешен експеримент

Мнениеот nedkost » 23 Мар 2017, 17:24

7 кг царевичен грис, 3 кг български малц и 1.5 кг Караамбър.
Загрях 30 л вода до кипене и с разбъркване прибавих гриса - стана като качамак :D .
След охлаждане до 68 градуса добавих алфа амилазата и глюканазата. Моментално (2-3 минутки) качамакът стана на "чорба". Към тази "гозба" добавих малца и леко загрях за да кача температурата отново на 68 градуса. Озахарявах в продължение на час и 20 минути. Накрая загрях отново до 80 градуса и филтрувах кашата. Промих с 35 литра вода. Получи се около 55 литра със захарност 15 по Брикс.
Тъй като ползвах останали материали от предишни варки ми беше останал само горчив хмел - Магнум Халертау. При варенето добавих 80 грама на края на варката.
След охлаждане и отстраняване на утайките проведох ферментацията с предварително направен стартер на дрожди Safale s04 pri 18-20 градуса. Ферментацията приключи за 4 дни.
Снимката е на вече отлежала 2 седмици в 2 литрови ПЕТ бутилки от експерименталната ми сурогатна бира (бутилирах общо 50 литра).
IMG_20170323_154425.jpg

Няма въобще вкус на царевица, но все пак е доста по зле от чистата малцова бира. Все пак според мен е 1-2 класи над "прочутото" Шуменско.
Предполагам, че до пролетния бирфест в с. Кюлевча ще ми е останала доста, та всеки който дойде тогава може да я опита.
Прикачени файлове
IMG_20170323_154452.jpg
nedkost
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 32
Регистриран на: 03 Яну 2016, 18:41

Re: Царевична бира - успешен експеримент

Мнениеот Yaskata » 23 Мар 2017, 23:07

Хвала :)
експеримента си е интересен. преди правих подобни опити (опитвах се да направя безглутенова бира), но безуспешно.
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Царевична бира - успешен експеримент

Мнениеот Dejmos » 26 Мар 2017, 23:10

Аз също правих опити с царевица.
Вместо грис ползвах фино царевично брашно. Кипнах водата, спрях котлон, сипах брашното, стана на качамак, сложих термостабилна алфа амилаза - разреди се и го варих двайсетина минути. (Други промишлени ензими не съм ползвал.) След това охладих и добавих малца - само пейл ейл. 2/3 царевица и 1/3 малц.
Промиването беше проблемно, но мъстта излезе бистра като сълза. Размъти се след варенето.
Не помня какъв хмел сложих.
Получи се много свежа и пивка бира.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Царевична бира - успешен експеримент

Мнениеот nedkost » 28 Мар 2017, 14:09

Ползвах микрогранулирани бактериална алфа амилаза (стабилна до 72 гр) и глюканаза - по 1 чаена лъжичка за 7 кг. грис. Преди бях купувал термостабилна амилаза от магазина, но нещо не съм доволен от нея - бавно действа и при висока температура. Филтруването ми също не беше много леко.
nedkost
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 32
Регистриран на: 03 Яну 2016, 18:41


Назад към Експерименти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron